vineri, 29 martie, 2024

Reglementari privind detinerea/comercializarea detectoarelor de metale

Distribuie:

Publicat:

Detinerea si comercializarea detectoarelor de metale sunt reglementate de O.G. nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national si de Ordinul nr. 251/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind detinerea si comercializarea detectoarelor de metale.

Obtinerea autorizatiei de detinere de catre persoanele fizice/juridice

Persoanele fizice si juridice care detin si/sau comercializeaza detectoare de metale sunt obligate sa obtina in prealabil autorizatia inspectoratului de politie al judetului in a carui raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, sediul, si sa se inregistreze la aceasta autoritate. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 75.000 lei si confiscarea detectoarelor.

In vederea obtinerii autorizatiei de detinere a detectoarelor de metale, persoana fizica trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani si sa depuna la unitatea de politie o cerere, copii dupa cartea de identitate si  dupa actul cu care se dovedeste ca solicitantul este proprietarul detectorului de metale, chitanta emisa de unitatile de trezorerie, prin care sa faca dovada achitarii taxei pentru autorizatie – 10 lei si certificat de cazier judiciar. In cazul persoanelor juridice, acestea trebuie sa mai depuna copii dupa documentele de identitate pentru reprezentantul legal al institutiei si pentru angajatii care vor utiliza detectorul de metale pentru executarea sarcinilor de serviciu, precum si statutul societatii.

Nu se elibereaza autorizatia persoanei care este arestata pentru savarsirea infractiunilor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 43/2000 sau care a suferit condamnari pentru asemenea infractiuni.

Detectorul de metale va fi detinut si utilizat numai de titularul autorizatiei.
   
Instrainarea detectorului de metale se va face numai dupa ce a fost radiat din evidentele unitatii de politie.

        Obtinerea autorizatiei de comercializare a detectoarelor de metale

        Agentii economici care comercializeaza detectoare de metale trebuie sa aiba prevedere in acest sens in obiectul de activitate al societatii si sa fie autorizati conform legii.

        In vederea obtinerii autorizatiei pentru comercializarea detectoarelor de metale, agentul economic solicitant va depune la unitatea de politie urmatoarele documente:
cerere-tip;
actul de inregistrare a societatii, impreuna cu statutul, din care sa rezulte ca are ca obiect de activitate comercializarea detectoarelor de metale;
actul de identitate al administratorului societatii, precum si ale tuturor persoanelor angajate ca vanzatori de detectoare de metale;
chitanta din care sa reiasa ca a fost platita la unitatile de trezorerie;
suma de 30 lei reprezentand taxa pentru autorizatie;
certificatele de cazier judiciar ale persoanelor mentionate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img