miercuri, 24 aprilie, 2024

Remedii naturale pentru alergii de sezon

Distribuie:

Publicat:

Atunci cand ne gandim la alergiile de sezon, ne gandim la primavara. Pentru persoanele cu o sensibilitate la polen, venirea acestui anotimp reprezinta debutul simptomatologiei de tip alergic. In continuare vei afla informatii despre alergiile sezoniere, dar si modalitati naturale de a le combate. Alergiile apar ca urmare a contactului dintre organismul sensibilizat la un anumit alergen. Cel mai frecvent incriminat este polenul. In urma acestui contact, sistemul imun considera substanta respectiva un pericol si elibereaza anticorpi impotriva acesteia. In acelasi timp, in sange se secreta si histamina, vinovata pentru mancarimea de la nivel ocular, pentru nasul care curge, dar si pentru celelalte simpome ale alergiei. De asemenea, zilele in care vantul bate mai tare sunt mai periculoase deoarece acesta determina aparitia unei cantitati crescute de polen in aer. Bineinteles, zilele ploioase sunt mai placute pentru persoanele alergice, datorita atmosferei curate, fara alergeni.

Desi alergiile pot determina o mare varietate de simptome, cele mai frecvente sunt stranutul, nas care curge, mancarimi ale ochilor si nasului, senzatie de uscaciune a gatului, tuse, lacrimatie si cearcane. Alergenii au capacitatea de a determina si o criza de astm, insa doar la persoanele predispuse la aceasta afectiune grava. Criza de astm se manifesta prin respiratie dificila cauzata de spasmul cailor aeriene intrapulmonare, urmata de tuse si un zgomot suierator aparut in timpul expiratiei. Daca observi ca suferi de simptomatologie alergica in lunile de primavara, este important sa fii consultata de un medic alergolog. Acesta iti va face teste cutanate sau va doza anticorpii din sange aparuti impotriva alergenilor la care esti sensibila. Este posibil sa fii sensibila la diversi alergeni, fara sa ai simptome de alergie. Daca vrei sa afli cum poti trata alergiile de primavara fara sa fii nevoita sa mergi la medic, vei gasi in continuare cateva trucuri care iti vor ameliora simptomatologia si te vor ajuta sa previi aparitia reactiilor alergice.

Solutia salina. Foloseste solutie salina pentru a-ti iriga cavitatea nazala. Aceasta poate ajuta la eliminarea particulelor de alergeni care raman captive in mucoasa nazala inflamata. In plus, aceasta poate elimina si o parte dintre celulele inflamatorii responsabile de secretia de histamina, ameliorand simptomatologia. Poti folosi solutie salina cumparata de la farmacie, sau iti poti prepara zilnic acesta solutie, amestecand o lingutita de sare si un praf de bicarbonat de sodiu in 500 ml de apa distilata, calduta. Cu acesta mixtura, pusa intr-o sticluta de picaturi nazale, trebuie sa iti irigi cavitatea nazala de 2 ori pe zi. Evita acest remediu daca suferi de astm.

Fa-ti dus imediat dupa ce ai ajuns acasa. Daca ai stat o perioada indelungata afara, in perioadele in care polenul este in cantitati crescute in atmosfera, spala-ti parul de indata ce ajungi acasa. Particulele de polen au tendinta sa se acumuleze in podoaba capilara si sa intretina reactia alergica.

Uleiurile esentiale sunt benefice. Uleiurile esentiale sunt cunoscute pentru proprietatile lor calmante. Acestea pot sa amelioreze simptomele alergiei de sezon. Pune cateva picaturi de ulei de busuioc, lavanda sau menta pe un servetel si pune-l la nas atunci cand simti ca se apropie debutul unei alergii. Aceste uleiuri pot fi folosite si in casa, cu ajutorul unui difuzor de uleiuri aromatice.

Quercetina. Acesta substanta este un antioxidant cu proprietati anti-histaminice, deci este un remediu natural al alergiilor. Quercetina se gaseste in alimente precum ceapa galbena, patrunjel si mere, asa ca este important sa incluzi aceste alimente in dieta, in special in perioadele in care alergiile incep sa apara. De asemenea, poti gasi suplimente ce contin acest compus.

Bea ceai de menta. De-a lungul timpului, o mare parte dintre persoanele afectate de alergii au observat efectul benefic pe care acesta il are. Pe langa mirosul placut pe care il emana, ceaiul de menta contine ulei esential capabil sa actioneze ca si decongestionant nazal. De asemenea, menta contine substante antiinflamatoare si compusi antibacterieni cu rolul de a impiedica aparitia inflamatiei si suprainfectiilor bacteriene pe un teren deja afectat. Pentru un plus de beneficiu, inspira aburul care se formeaza deasupra ceaiului fierbinte.

Consuma miere. Desi contine particule de polen, aceasta este folosita ca si tratament al alergiilor la polen. Prin administrarea de cantitati scazute de polen (continut de miere), zilnic, pentru o perioada mai lunga de timp, se poate realiza imunizarea organismului fata de acest alergen, asemeni unui vaccin. Poti folosi cate doua linguri de miere zilnic, in special inainte de venirea primaverii, pentru a combate aparitia alergiilor.

Tratamentele homeopatice. Acestea sunt extracte de plante in cantitati foarte mici care pot aduce beneficii foarte mari. Se iau pe cale orala si trebuie lasate sa se topeasca sub limba. Pentru simptomele alergiilor sunt recomandate Euphrasia pentru simptomele oculare, si Allium cepa pentru rinoree. Bineinteles, pentru aceste tratamente, trebuie sa consulti specialistul homeopat.

Petasites hybridus. Rubarba de mlastina a ameliorat simptomele rinitei alergice in cateva studii elvetiene si britanice. Acestea au aratat eficienta suplimentelor de petasites prin actiunea antihistaminica pe care o prezinta. In plus, aceste suplimente nu au avut efecte secundare precum ameteala, spre deosebire de antihistaminicele normale. Pentru a avea efect, trebuie consumate 4 tablete de supliment pe zi.

Tratamentul alergiilor. Daca ai incercat tratamente naturiste si alergia ta nu a regresat, ar trebui sa mergi la alergolog. Acesta te va testa si iti va prescrie un tratament eficient. In plus, medicul poate exclude alte afectiuni mai grave ce s-ar putea asemana alergiilor, sau le poate depista si trata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img