vineri, 26 aprilie, 2024

Remedii naturiste din ciubotica cucului

Distribuie:

Publicat:

Ciubotica cucului (Primula officinalis) este o planta mai putin cunoscuta la noi pentru proprietatile medicinale. Se gaseste din abundenta la deal si munte, unde înfloreste odata cu venirea primaverii. În scopuri medicinale se folosesc florile (fara codita) – sub forma de infuzie, radacina – din care se obtine un decoct si frunzele bogate în vitamina C. Recoltarea plantei în scopuri medicinale se realizeaza la începutul primaverii (în perioada înfloririi) si toamna tarziu (radacina). În magazinele cu produse naturiste este mai greu de gasit, de aceea se poate profita de venirea primaverii pentru a obtine aceasta planta minunata.

Ciubotica cucului este apreciata pentru proprietatile expectorante si fluidizante ale secretiei bronsice, motiv pentru care se foloseste în tratamentul diferitelor afectiuni respiratorii: pneumonii, bronsite, viroze respiratorii. Se mai foloseste în tratamentul unor probleme digestive, la reglarea tensiunii arteriale si pentru calmarea nervilor.

Ceaiul de ciubotica-cucului este si un mijloc excelent de întarire a nervilor si de tonifiere a inimii, dar si un leac pentru calmarea migrenelor. „O fiertura de radacini amestecata cu miere da un ceai pentru rinichi care ajuta la eliminarea calculului vezical”, spune fitoterapeutul.

 Despre un produs natural mai putin cunoscut, vinul de ciubotica-cucului, se spune ca ar avea efecte foarte bune în afectiunile inimii. Acesta se prepara primavara: Se umple o sticla de doi litri cu flori proaspete, fara a se îndesa, iar deasupra se toarna vin alb natural, curat. Florile trebuie sa fie acoperite. Sticla se lasa astupata usor cu un dop de pluta sa stea 14 zile în soare. În afectiunile cardiace, se ia din cand în cand cate o lingurita de vin, cardiacii pot sa bea pana la trei linguri pe zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img