joi, 25 aprilie, 2024

Reportaj direct din livezile de ciresi! Iata cu cat se vinde un kilogram la producator si cat ajunge sa coste in pietele din Iasi. Samsarii fac avere dand tepe zilnic

Distribuie:

Publicat:

Sute de tone de cirese sunt culese din livezile din Comarna • Din cauza ca exporturile spre Ucraina si Italia au cazut în totalitate, acum productia este desfacuta doar pe piata Iasului • Producarii din Comarna se plang de faptul ca samsarii au invadat pietele din Iasi • "De ce sa mai vin la piata, sa vand cu 6-8 lei kilogramul de cirese daca vine samsarul si il da cu 20 de lei kilogramul dupa ce cumpara de la mine din livada, prin intermediari, cu 2 lei?", sustine unul din producatorii importanti din Comarna

Cine nu a auzit de "ciresele de Comarna", brandul localitatii din Iasi cu acelasi nume? La peste 30 de kilometri de Iasi, zeci de producatori locali cu traditie s-au apucat deja de treaba si au scos de cateva zile pe piata ciresele de Comarna. Unul dintre cei mai recunoscuti producatori din zona este Mihai Nituca. Ieseanul detine peste 4 hectare de livada, una de un hectar, cu 50 de ani vechime, mostenita de la parinti, si alta de 3 hectare, care este ceva mai tanara, are 20 de ani. "E in toiul tineretii, cum s-ar spune, cand da cele mai bune cirese. Eu ma ocup de livezi de cand ma stiu, de cand eram copil. Imi place si ma ocup de livada pentru ca am invatat de la parintii mei. Am 5 soiuri romanesti de cirese. Mai am o ocupatie, dar cel mai mult timp imi ocupa livada", sustine fermierul care se plange ca in ultimii ani piata s-a stricat foarte mult si nimeni nu ajuta producatorii locali.

Samsarii iau la bataie producatorii

In aceasta perioada din an, in lunile mai si iunie, e forfota mare in livezile localnicilor din Comarna. Producatorii culeg roadele din livezi, insa munca cea mai grea abia de acum incepe. De pe cele 600 de hectare de livezi de cirese din comuna se culeg anual sute de tone de fructe care ajung in pietele din Iasi. Bataia pentru un loc in piete e mare, mai ales ca producatorii se plang in fiecare an de "tupeul" samsarilor, care sunt mana in mana cu angajatii lui Cristinel Starica, seful Pietelor, si care le iau producatorilor painea de la gura si le creeaza o imagine proasta, mai ales in privinta preturilor. Astfel, daca un kilogram de cirese cumparat direct din livada producatorului costa 2 lei, clientii le cumpara din piata cu 20 de lei, insa nu de la producatori, ci de la samsari.

"Noi vindem cu 2 lei kilogramul direct din livada, un pret mic pentru ca nu ne scoatem mare lucru. Platim 1,2 lei zilierului pentru fiecare kilogram de cirese cumparat si noi iesim cu cel mult 60 de bani in plus la fiecare kilogram de cirese cumparat. Nu mai spun ca uneori aproape ne luam la bataie cu samsarii din piete pentru ca nu avem loc de ei. Chiar saptamana trecuta s-a intamplat asta. Am vrut sa vindem ciresele in piata, cele iesite de 10 mai, dar nu am putut pentru ca nu mai era loc pe tarabe. Am chemat Politia Locala pentru ca samsarii au sarit la bataie la noi si nu ne-a ajutat nimeni. Adica eu, producator local, pe care il stiu toti pietarii de ani de zile, nu pot sa-mi iau un loc la piata? Trebuia facut coltul producatorilor in piete, asa cum s-a zis. Nu s-a facut nimic. Atunci de ce sa mai vin la piata, sa vand cu 6-8 lei kilogramul de cirese daca vine samsarul si il da cu 20 de lei kilogramul dupa ce cumpara de la mine din livada, prin intermediari, cu 2 lei?", sustine Mihai Nituca.

Mai mult, producatorii se plang de faptul ca samsarii din piete ii indeamna pe comerciantii care vin si cumpara direct din livada sa nu dea mai mult de doi lei pe kilogramul de cirese. De aceea producatorii nu pot sa vanda mai scump kilogramul si sunt nevoiti sa fie la nivelul pietei, mai ales ca sunt si multi producatori din comuna Comarna care daca nu vand, risca sa ramana cu ciresele din care, ori fac tuica, ori le arunca. "Chiar un baiat care mai cumpara de la mine si le vinde la piata a venit inapoi cu laditele pentru ca a spus ca nu a avut loc la piata. Tot din cauza samsarilor. Pai cum ne incurajeaza sa producem daca noi nu avem piata de desfacere", mai spune fermierul care are o retea de comercianti care cumpara direct de la el si le vand la piata ca sa il ajute si castiga si ei niste bani.

Zilierii sunt platiti bine

Producatorii din zona sustin ca anul acesta va fi unul mai greu si din cauza vremii nefavorabile din ultima perioada, astfel ca se tem ca anul acesta vor ramâne cu ciresele în copac. Din cauza ca exporturile spre Ucraina si Italia au cazut în totalitate, acum productia este desfacuta doar pe piata Iasului. "La noi nu e problema de zilieri, ca ii gasim. Chiar daca ii platim destul de mult comparativ cu ce ne ramane dupa ce platim tot ce avem de platit. Mai vor mancare, ceva de baut, ca altfel nu pot sa munceasca, tigari, si daca tragem linie ne dam seama ca mai mult tinem livada, ca nu ne lasa inima sa renuntam la ea, si nu pentru profit. Anul acesta ploile au afectat un pic productia, dar nu ne facem griji ca nu avem ce vinde. Numai sa avem unde sa vindem tot", sustine Mihai Nituca. Acesta a reusit in anii trecuti sa incheie contracte si cu magazinele Carrefour, insa nu distribuia cantitati mari. Asa a ajuns marfa din Comarna si pe rafturile supermaketurilor din Iasi insa, din cauza cireselor de import mai ieftine, nu a mai existat interes pentru produsele locale.

Ciresarii din Comarna traiesc din vanzarea fructelor

Nu exista in comuna Comarna satean fara sa aiba cirese in livada. Multi dintre acestia traiesc din comercializarea fructelor, astfel ca, pentru ei perioada aceasta a anului este cea mai bogata. "Ei traiesc din ingrijirea livezilor si vita de vie. Pentru majoritatea reprezinta singura sursa de venit. Intr-adevar, anul acesta vremea si-a facut de cap si ne-a produs pagube, insa nu insemnate. Mai sunt copaci care nu au multe cirese, dar ciresele de Comarna au ajuns si si pietele din Iasi, iar de saptamana viitoare vor fi tot mai multi producatori in piete cu ciresele de sfarsit de mai", sustine Constantin Gradinaru, primarul comunei Comarna, care la randul sau are o livada cu ciresi, pe aproape un hectar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img