joi, 28 martie, 2024

Romania, 2018! Scrisoare catre Mos Craciun: Ma numesc Andreea si vreau o punga de pufuleti

Distribuie:

Publicat:

In Romania anului 2018 se afla mii de copii care nu au nicio sansa reala la o viata mai buna. Scrisorile pe care acestia i le scriu lui Mos Craciun stau marturie. Prin intermediul unei campanii pornite pe o retea de socializare, initiatorii doresc sa vina in sprijinul micilor ingeri care isi doresc lucruri absolut banale intr-o societate care le refuza dreptul primordial la viata. Concret, Alexandra Timar isi propune sa vina in sprijinul copiilor si bunicilor sarmani din Vaslui, Arad si Satu Mare. Campania este in al doilea an consecutiv si a avut un real succes. Campania se desfasoara pe o perioada determinata, de pe 12 noiembrie pana pe 17 decembrie.  Scrisorile trimise de sute de copii sarmani catre Mos Craciun au ajuns la Arad, iar drama din spatele scrisului este una de neimaiginat. Papusi, jucarii scumpe, telefoane, tablete? Nicidecum, cerintele copiilor sunt atat de simpliste incat te pune pe ganduri. Ei viseaza ca Mos Craciun sa le aduca o portocala, o banana, sau chiar o punga cu pufuleti. 

”M-am tot pregatit psihic pentru astfel de scrisori, stiam clar ce fel de copii sunt in campanie, dar tot nu pot sa nu va spun ca nu e normal, suntem in anul 2018! In Europa! Undeva, cumva, gresim toti… In ce tara traim? Cand crezi ca le-ai vazut pe toate, apare o scrisoare din acesta. E acel moment in care esti pe deplin constient ca nu le schimbi situatia cu cateva cadouri pe an, doar le aduci o mica bucurie, poate o raza de speranta”, marturiseste Alexandra Timar.

Bucuria lucrurilor marunte
”Draga Mos Craciun, ma numesc Alexandra, sunt eleva in clasa a III-a, iar anul acesta am fost silitoare si buna la suflet. Eu te rog daca poti sa-mi aduci: doua portocale, doua banane si patru pachetele de mentosane” este scrisoarea adresatade o fetita dintr-un sat sarac din Vaslui lui Mos Craciun. Iar ca Alexandra sunt sute de copii.  O alta fetita, Adriana, in varsta de 10 ani, i-a scris mosului, stiind ca este ”generos si bun”. Dorintele ei: o ciocolata mare si cateva bomboane. Daniela, eleva de clasa I, pe langa o ciocolata, il roaga pe Mos Craciun sa-i indeplineasca alte cateva dorinte: un suc cu pai, o punga cu pufuleti si un pachet cu biscuiti. Cam atat pentru ca, scrie eal ”in sacul magic trebuie sa ai cadouri si pentru ceilalti copii”.

In scrisoarea adresata mosului, o fetita de 13 ani nu a dorit nimic pentru ea. L-a rugat pe Mos Craciun sa-i aduca, daca poate, o zgarda, o lesa si cateva jucarii pentru catelul ei. ”Daca s-ar putea, as fi foarte fericita”, i-a transmis mosului Andreea-Georgiana.   Emanuel, un alt copil intr-un sat din Vaslui, l-a rugat pe Mos Craciun sa faca o magie si sa-i indeplineasca o dorinta: sa il sune parintii, ”mama, tara si toti fratii”. ”Ma numesc Emanuel si sunt luat in plasament”, isi incepe baiatul randurile catre Mosul, povestindu-i cu sinceritate ca uneori a fost si obraznic, a mai injurat si s-a mai batut cu copii. O alta fetita din Vaslui il roaga pe Mos Craciun sa ii aduca ”un ghiozdan, o culegere de matematica, o icoana si cateva dulciuri”.

Romania, fruntasa la numarul de copii care intr-o saracie lucie
Anul trecut, 49,2% din copiii romani erau expusi riscului de saracie si excluziune sociala, fiind cel mai ridicat procent din tarile UE, potrivit unui studiu Eurostat. Asta inseamna ca 1,880 de milioane de copii nu au parte de o viata decenta. Mai grav de atat, procentul este aproape dublu fata de media europeana, de 26,4%. In ultimii sase ani, in perioada 2010-2016, procentul de copii saraci a crescut in Romania, in timp ce in majoritatea tarilor Uniunii Europene, copiii au parte de conditii de viata tot mai bune. Asa se face ca in Polonia, 1,648 de milioane de copii sunt intr-o situatie asemanatoare, in conditiile in care populatia acestei tari este de circa 38 de milioane de persoane, dublu fata de cea a Romaniei. Mai mult, in ultimii sase ani, in aceasta tara s-a redus saracia in randul copiilor cu 6,6%.

Educatia, saracia si infractionalitatea
Saracia de care au parte acesti copii are o legatura stransa cu educatia. Multi dintre ei datorita imposibilitatilor financiare sunt nevoiti sa renunte la scoala, iar acest lucru reprezinta inca un pas spre un viitor infractional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img