joi, 25 aprilie, 2024

Romanii vor plati un nou impozit

Distribuie:

Publicat:

Legea privind impozitul specific, care se va aplica din 2017 in turism si alimentatie publica, va avantaja complexurile hoteliere, dar si hotelurile, pensiunile sau restaurantele situate in zonele limitrofe ale oraselor. Totodata, societatile care au si alte tipuri de activitati vor deveni platitoare de impozit pe profit, chiar daca, pana acum, au fost microintreprinderi. Comentariile se gasesc intr-o analiza a consultantului fiscal Cornel Grama, care ofera calcule comparative si observatii punctuale.

Legea privind impozitul specific 170/2016 se va aplica de la 1 ianuarie 2017 pentru  anumite categorii de activitati economice incadrate in cateva coduri CAEN, respectiv:

5510-„Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”
5520-„Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”
5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”
5590 -„Alte servicii de cazare”
5610-„Restaurante”
5621-„Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”
5629-„Alte servicii de alimentatie n.c.a.”
5630-„Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

In preambulul legii sunt cateva definitii cu care opereaza aceasta lege, cele mai relevante fiind urmatoarele:
– impozitul specific anual – impozitul datorat de contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art.1;
– complex hotelier – structura de primire turistica cu functiuni de cazare care pentru obtinerea certificatului de clasificare include in perimetrul ei alte activitati, dar cel putin una clasificata ca impusa aferenta codurilor CAEN 5610 si/sau 5630, si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: (i) sunt exploatate de aceeasi persoana juridica romana; (ii) inregistreaza distinct in evidenta contabila operatiunile efectuate; (iii) nu include activitatile aferente codurilor CAEN 5621 si 5629
– suprafata utila comerciala/de servire  pentru codurile CAEN 5610-„Restaurante” si 5630-„Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” – suma suprafetelor saloanelor, teraselor si gradinilor de vara, conform certificatului de clasificare/autorizatie;
– suprafata utila de desfasurare a activitatii specifice codurilor  CAEN 5621-„Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629-„Alte servicii de alimentatie n.c.a.” – suprafata totala construita, conform certificatului de clasificare/autorizatiei;
– unitate – locatia unde se desfasoara activitatea economica si care este infiintata, inregistrata si functioneaza in conformitate cu legislatia Romaniei.

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, denumit in continuare impozit specific, persoanele juridice romane care, la data de 31 decembrie a anului precedent, au indeplinit, cumulativ, doua  conditii:
– aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1
– nu se afla in lichidare, potrivit legii.

Prin urmare, nu se aplica acest impozit specific daca societatea respectiva nu are in obiectul principal si nici in secundar niciunul din codurile CAEN mentionate de lege (simpla existenta a acestor coduri in actul constitutiv al firmei nu este de ajuns pentru aplicarea acestui impozit).

Reguli privind declararea si plata impozitului specific

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare. Suma de plata reprezinta jumatate din impozitul specific anual stabilit.

Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific in anul precedent si nu mai indeplinesc conditiile, in anul urmator, aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit.

De asemenea, contribuabilii care au fost platitori de impozit specific unor activitati si care anterior au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la impozitarea pe profit. Pierderea fiscala se recupereaza in perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani, asa cum prevede Codul Fiscal.

Termenele de declarare a mentiunilor, registrul de evidenta fiscala

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific. In cazul in care, la data de 31 decembrie inclusiv, conditiile prevazute la art. 3 nu mai sunt indeplinite, contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator. Persoanele juridice platitoare de impozit specific au obligatia sa intocmeasca registrul de evidenta fiscala, prevazut la art. 19 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in care inscriu elementele care sunt luate in calcul la stabilirea impozitului, cum ar fi: tipurile de activitati desfasurate,, coeficientii si variabilele utilizate pentru fiecare activitate care intra sub incidenta impozitului specific, numarul de unitati, suprafetele de desfasurare a activitatilor precum si amortizarea fiscala conform art 28 din Legea 227/2015.

Aplicarea legii urmeaza sa fie clarificata prin norme, care ar trebui sa fie aprobate in termen de 90 de zile de la data publicarii legii.
Articol preluat de pe profit.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img