marți, 19 martie, 2024

Rujeola face ravagii in tara, la nivel national existand deja o epidemie de boala . Vezi situatia de la Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Miile de imbolnarviri si zecile de decese i-au pus pe jar pe medici, care sustin raspicat ca vaccinarea este esentiala. 
Vasluiul a fost ferit, pana cum de imbolnaviri, insa autoritatile sanitare sunt in alerta si, prin intermediului medicilor de familie incearca sa tina situatia sub control si sa convinga parintii de necesitatea imunizarii copiilor. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a subliniat ca imunizarea este singura masura eficienta pentru a preveni imbolnavirea si a indemnat parintii sa isi vaccineze copiii. Epidemia de rujeola s-a declansat in Romania in 2016, in februarie, undeva la zona de limita intre judetele Cluj si Bistrita, la o populatie nomada fiind identificata o tulpina asemanatoare cu tulpina care circula in Italia. In momentul de fata, se inregistreaza 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, in 37 de judete. Toate cazurile s-au inregistrat la copiii care nu au fost vaccinati. 
Mesajul Ministerului Sanatatii catre toti parintii: imunizarea este singura masura eficienta pentru a preveni imbolnavirea. “In situatia in care nu avem acoperire vaccinala buna, imbolnavirile vor continua. In ceea ce priveste prima doza, acoperirea vaccinala in Romania este 80%. In opt tari europene acoperirea este intre 90 – 95%, iar restul tarilor au acoperirea comparabila cu noi. A doua doza vaccinala are o acoperire de doar 50% si acesta este un semnal de alarma pe care il tragem”, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii. La Vaslui, doar doua cazuri de rujeola au fost inregistrate, in cursul anului 2016, se arata intr-un raport prezentat de Directia de Sanatate Publica Vaslui. 
Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei vasluiene, Mihaela Topliceanu, de la inceputul acestui an, in judet nu s-a inregistrat niciun caz de rujeola. 
“Cele doua cazuri din anul 2016 au fost la o femeie de 38 de ani, din mediul urban, nevaccinata si la un baiat in varsta de sase ani, din mediul rural, vaccinat incomplet”, a declarat Mihaela Topliceanu. 
In cursul anului trecut s-au administrat 10.096 de doze de vaccin, iar in primele doua luni din 2017, s-au facut in judet 2.970 de vaccinuri antirujeolice. Potrivit sursei citate, in judetul Vaslui nu sunt probleme cu privire la asigurarea dozelor necesare de vaccin antirujeolic. Rujeola este o boala infectioasa cu contagiozitate ridicata, produsa de virusul rujeolic, un ARN paramixovirus, genul Morbilivirus.Pana in 1980 cand s-a introdus pe scara larga vaccinarea, a provocat multe decese la copii.Se raspandeste foarte usor, avand o contagiozitate foarte mare, in contact direct cu pesoana infectata, prin picaturile de saliva raspandite in timpul stranutului si al tusei, sau prin obiecte contaminate. Incubatia dureaza 7-14 zile, perioada prodromala dureaza 2-4 zile, este dominata de febra inalta, catar oculo-nazal si semnul Koplik considerat patognomonic pentru rujeola, iar perioada de stare este dominata de eruptia maculo-papuloasa generalizata; sunt pezente anorexia, diareea, limfoadenopatia. Aproximativ 30% dintre cazurile de rujeola pot prezenta unul sau mai multe complicatii, cu predilectie la copii sub 5 ani, si la adultii de 20 de ani si peste. Cele mai frecvente sunt : diareea, otita, pneumonia, encefalita si sechelele neurologice care ii urmeaza, panencefalita scerozanta subacuta. SUA au raportat o rata a deceselor de 0.2% in perioada 1985-1992, din care 60% s-au datorat pneumoniei, afectati fiind mai ales copiii mici si adultii. Copiii mici nevaccinati au un risc crescut de complicatii si deces, iar gravidele nevaccinate prezinta risc crescut de avort sau nastere premature. Totodata sunt predispose la boala persoanele care sufera de malnutritie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img