joi, 28 martie, 2024

S-a dat lege! Ce se intampla cu pensiile in 2018 si ce patesc cei care vor sa iasa la pensie!

Distribuie:

Publicat:

Anul 2018 se anunta a fi cu multe schimbari in ceea ce priveste pensiile. Se pregateste o lege a pensiilor, iar ministrul Muncii a anuntat ca unele categorii de pensionari vor beneficia si de cresteri. Pensia pentru limita de varsta este principala categorie de pensie acordata in Romania. Cine poate beneficia, incepand cu anul acesta? Conform legislatiei in vigoare, romanii pot obtine pensia pentru limita de varsta numai daca, la data pensionarii, au atins varsta-standard de pensionare si au efectuat stagiul minim de cotizare prevazut de Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro.

Varsta-standard de pensionare este, in momentul de fata, de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei.

In ceea ce priveste stagiul minim de cotizare, adica vechimea in munca, acesta este de 15 ani si pentru femei, si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Atingerea acestor varste si stagii de cotizare este facuta treptat, prin esalonarea prevazuta de Legea pensiilor.

Daca pentru barbati deja s-a ajuns la cele trei limite de cativa ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare si a varstei standard de pensionare se va ajunge abia in anul 2030.

Ministrul Muncii a anuntat cine va beneficia de cresteri de pensie si cand vor avea loc aceste cresteri
Ministrul Muncii, lovitura dura pentru pensionari la inceput de an. Anuntul este oficial si a fost facut de Lia Olguta Vasilescu. Ce urmeaza sa se intample cu cresterea pensiilor. Asadar, pensionarii mai au de asteptat pana la cresterea pensiei minime. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca pensia minima va creste abia in a doua luna a verii. Intre timp, intre Craciun si Revelion, pe 28 decembrie mai precis, Guvernul PSD a adoptat o ordonanta care permite cumulul pensiei publice cu pensia speciala de serviciu.

Asta desi o interdictie in acest sens fusese adoptata pe 14 decembrie.

Pensia minima va creste la 640 de lei pe 1 iulie 2018, dupa spusele Olgutei Vasilescu. De asemenea, o parte din bugetari vor avea salariile scazute anul acesta. Pensiile cresc in 2018, cum au crescut si anul acesta. Pentru acest an, avem in plan si adoptarea legii pensiilor care a suferit o amanare anul acesta…

Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor alege una dintre ele. Cei care sunt in aceasta situatie vor trebuie sa opteze pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare. “Punctul de pensie va creste la 1.100 de lei si este prognozat ca pana in 2020, punctul de pensie sa ajunga la 1.775 de lei. Vom reduce automat din deficitul pe care il avem la sistemul de pensii si asta ne va ajuta”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu,intr-o interventie TV.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img