vineri, 19 aprilie, 2024

S-a descoperit cauza migrenelor

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care au migrene stiu cat de puternice si dureroase pot fi. In cazuri extreme, pot distruge ritmul normal de viata al unei persoane. Migrena este a treia cea mai comuna boala din lume. Simptomele includ dureri puternice de cap, de obicei pe o parte a craniului, greata, stari de voma, sensibilitate la lumina si sunet, noteaza descopera.ro.

O multime de cauze pot declansa boala, inclusiv cele genetice, mancatul anumitor alimente, lipsa somnului, schimbarile hormonale, problemele neurologice si altele. Deti exista multe ipoteze, medicina nu a descoperit cauza exacta, fapt care a ingreunat dezvoltarea unui tratament. Insa acum, conform unui studiu realizat de Headache Genetics Consortium (IHGC), cauza a fost descoperita. Cercetatorii afirma ca circulatia sanguina joaca un rol foarte important, in special opturarea unor vase de sange din creier putand cauza migrene.

In cadrul unor dezbateri indelungate, s-a discutat daca migrena este cauzata de probleme neurologice sau vasculare. Un studiu publicat in revista Nature Genetics ii va ajuta pe cercetatori sa trateze afectiunea. 59.674 persoane care sufereau de migrene si 316.078 persoane care nu aveau migrene au participat la investigatie. Participantii din 12 tari diferite au luat parte la studiile anterioare, cand le-a fost scanat ADN-ul si genomul. Cercetatorii au identificat 38 de specii de gene legate de migrena, 28 dintre ele nefiind asociate cu aceasta afectiune pana acum. Aceste gene au fost puse in legatura cu alte forme de boli, toate avand cauze vasculare.

Migrenele sunt foarte greu de tratat, iar simptomele si gravitatea au scazut eficacitatea medicamentelor, la unii pacienti fiind ineficiente. Acum, cercetatorii pot dezvolta noi medicamente, majoritatea vizand ,,reglarea fluxului vascular”, a declarat John-Anker Zwart, membru IHGC. ,,Aceste descoperiri sunt primii pasi siguri in scopul dezvoltarii unui tratament personalizat, aplicat pentru aceasta afectiune complexa. In viitor, speram ca aceste informatii vor putea fi utlizate pentru tratarea pacientilor in functie de trasaturile lor genetice, crescand sansele identificarii celui mai bun tratament”, a adaugat cercetatorul. Autorul studiului a afirmat ca popularizarea rezultatelor noilor descoperiri joaca un rol important in gasirea unui tratament.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img