sâmbătă, 20 aprilie, 2024

S-a inventat vaccinul menit sa dezvolte anticorpi impotriva nicotinei

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Scripps din California au creat un nou tratament menit sa vina in ajutorul celor care vor sa renunte le fumat. Este vorba de un vaccin care scade efectul nicotinei asupra creierului, scrie dailymail.co.uk.

Renuntarea la fumat este piatra grea de incercare pentru multi fumatori. Din pacate insa, 25% dependentii de nicotina nu reusesc sa se abtina de la fumat mai mult de 6 luni, chiar si in situatia in care se afla sub tratament medicamentos.
Pentru a intarzia efectele nicotinei la nivelul creierului, oamenii de stiinta au pus la punct un vaccin care creste numarul de anticorpi care se ataseaza de moleculele de nicotina.

Cercetatorii au stabilit ca vaccinurile care vizeaza molecula de nicotina ar putea fi cea mai buna strategie alternativa pentru renuntarea la fumat dupa ce au observat ca medicamentele antifumat au adesea “efecte secundare neplacute, precum halucinatii, depresie si modificari severe ale dispozitiei”.

Testele efectuate pe soareci au stabilit ca vaccinul intarzie efectele nicotinei in primele 10 de minute dupa injectare.
De asemenea, soarecii vaccinati s-au dovedit a avea concentratii mai mici de nicotina in creierele lor – ceea ce inseamna ca medicamentul demonstreaza primele sale efecte.

Cercetatorii se concentreaza pe imbunatatirea continua a formulei vaccinului, in conditiile in care doua studii clinice ale unui astfel de vaccin au esuat. Studiile au descoperit ca persoanele care au produs cele mai inalte niveluri de anticorpi de anti-nicotina au fost mai probabil sa se abtina de la fumat timp de mai mult de sase luni.

“Un obstacol major in dezvoltarea strategiei a fost acela de a obtine o concentratie suficient de mare de anticorpi pentru a reduce distributia de nicotinei pana la creier”, au concluzionat cercetatorii.

sursa: sanatate.acasa.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img