joi, 28 martie, 2024

Sanitas: 5.000 de angajati din Sanatate au pierdut pana la 1.000 de lei la salariu

Distribuie:

Publicat:

Desi e lipsa de resurse umane in sistemul sanitar, aproximativ 5.000 de angajati in domeniul Sanatatii au pierdut la salariu intre 186 si 1.000 de lei, a declarat, luni, Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas, la finalul Consiliului National al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia.

"Scaderi salariale in domeniul Sanatatii au fost inregistrate in cazul celor care cu functii mari. Aici este vorba despre sefii de centre din asistenta sociala, de personalul din DSP-uri, functionarii publici si cei din conducere. Am mai avut probleme cu directorii economici din spitale, cu directorii de ingrijiri… Este culmea ca, totusi, seful sa aiba mai putin decat cel pe care il reprezinta. Nu in ultimul rand, am mai avut probleme la nivelul asistentei din prefecturi (…).

De asemenea, farmacistii au avut probleme, si care la Gradatia 5 ieseau din acea zona a grilei, dupa majorarea cu 25%. Avem si lipsa unora, cum ar fi chimistii, biochimistii pe care noi ii reprezentam, iar ei nu au fost dusi mai aproape de partea de medic, ca si studii, si au ramas intr-o zona in care suntem acuzati ca nu am ridicat mai sus.

Ordonanta 91 ne ofera posibilitatea sa mai facem modificari, dar nu stim inca, pentru ca acest lucru inseamna bani. Functionarii publici au probleme pentru ca, de exemplu, in DSP-uri lucreaza trei intr-un birou si iau trei salarii diferite. Nu sunt scaderi uriase de salarii, dar sunt de 200-300 de lei.

In sectorul pe care il reprezint sunt pana in 5.000 de persoane care au pierdut bani la salariu, cu sume cuprinse intre 186 si 1.000 de lei", a explicat Barascu. La inceputul lunii februarie, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, afirma ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa elaboreze un regulament de sporuri, impreuna cu sindicatele, pentru angajatii care lucreaza in Sanatate.

CNSLR – Fratia a organizat, luni, sedinta Consiliului organizatiei, in cadrul careia a fost analizat stadiul derularii activitatii Comitetelor de Monitorizare, constituite la nivel local, privind implementarea unitara a noilor prevederi legale in domeniul fiscal si al dialogului social, stabilite conform Protocolului incheiat de Confederatie, cu Guvernul Romaniei.

Membrii organizatiei sindicale s-au declarat nemultumiti de aplicarea OUG 79/2017, referitoare la trecerea contributiilor de la angajat la angajator.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img