vineri, 19 aprilie, 2024

Sapte din zece angajati romani obisnuiesc sa lucreze peste program (Studiu)

Distribuie:

Publicat:

Aproape 70% dintre angajații români din sectorul privat continuă să lucreze și după încheierea programului, fie din pricina volumului mare de muncă, fie din dorința de a fii mai competitivi, reiese dintr-un studiu transmis luni de BestJobs.

„Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% dintre respondeți spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei. De asemenea, 10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferența între performanțele lor și ale celorlalți colegi și doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac”, arată raportul transmis de platforma de recrutări online.

De asemenea, BestJobs anunță că bariera dintre programul de lucru și timpul personal s-a redus în ultimii ani și pe fondul evoluției tehnologice, 40% dintre angajații care lucrează peste program spun că ajung să facă acest lucru pentru că au acces facil la internet, inclusiv pe dispozitivele mobile, obișnuind să își verifice frecvent e-mailul de serviciu și să răspundă la mesaje.

Din raport rezultă că angajații cu funcții de conducere muncesc lunar cel puțin zece ore suplimentare. Astfel, 80% dintre angajații middle management spun că obișnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alți 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal. Alți 3% petrec în plus chiar și două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

„Angajații din sectorul IT, inginerii, angajații din domeniul financiar, dar și cei cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designeri sau avocați, afirmă, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate astea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susțin că sunt plătiți pentru orele în plus efectuate”, menționează BestJobs.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 15 august – 30 septembrie 2018, pe un eșantion de 1.230 de respondenți din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din care 68% sunt fără funcții de conducere.

BestJobs este o platformă de recrutare online din România, prezentă pe piață de peste 18 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img