joi, 28 martie, 2024

Sase moldoveni si un sirian au fost calcati de mascati. Spalau bani… la propriu – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Sase moldoveni si un cetatean sirian au fost retinuti de politia din Republica Moldova pentru ca spalau bani – la propriu.

Ei ar fi spart bancomate in mai multe state ale Uniunii Europene, de unde au furat zeci de mii de euro. Insa, din cauza mecanismului de siguranta din aparate, banii erau marcati cu vopsea, astfel ca reteaua de infractori trebuia sa ii curate inainte de a-i putea folosi.

Infractorii au fost prinsi de politisti in flagrant delict, chiar in timp ce spalau zeci de bancnote de euro. Responsabil cu spalarea banilor era cetateanul sirian, care are studii in domeniul farmaceutic. El si-a amenajat laboratoare improvizate in mai multe apartamente pe care le-a inchiriat din Chisinau.

“Schimbau foarte des apartamentele date deoarece substanta asta chimica provoaca un miros specific intepator si sa nu dea de banuiala vecinilor. Practic, o data la 2-3 zile schimbau apartamentul.Trebuia sa fie destul de cald in apartamentul dat”, a declarat seful Directiei Combaterea Crimelor Grave, INI, Igor Zglavuta.

In timpul perchezitiilor agentii au confiscat 17.900 de euro, vase cu solutii chimice, masti de protectie si manusi.

Comunicatul Politiei din Republica Moldova

Ofiterii Directiei Combaterea Crimelor Grave a Inspectoratului National de Investigatii impreuna cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale, Directia generala urmarire penala a IGP si IP Comrat, au destructurat o grupare infractionala constituita din sapte membri cu varsta cuprinsa intre 20 – 43 de ani, sase din ei originari din regiunea de sud a tarii iar unul din Siria.

In urma investigatiilor efectuate de catre fortele de ordine s-a stabilit ca liderul grupului a pus la dispozitia membrilor gruparii mijloace banesti pentru a fi curatate de o substanta chimica, colora si puse in circulatie. Bancnotele erau provenite din activitatile infractionale si anume din sustrageri savarsite prin extragerea acestora din bancomate din spatiu UE.

Totodata, membrii grupului au a creat doua laboratoare clandestine, in doua apartamente inchiriate de suspecti, unul dintre ei, originar din Siria, orasul Aleppo, avand studii farmaceutice si cunostinte in domeniul substantelor chimice, impreuna cu membrii grupului procurau si foloseau substante chimice in alterarea semnelor banesti.

Ca urmare a interventiei prompte a fortelor de ordine, la 23 ianuarie 2018, suspectii au fost retinuti in flagrant delict in timp ce curateau bancnotele.

Ca urmare a efectuarii perchezitiilor pe adresele de domiciliu din municipiul Chisinau, au fost depistate si ridicate 17500 euro, bancnote cu nominalul de 10, 20 si 50 euro, majoritatea bancnotelor marcate cu o vopsea de culoare rosie. O parte din bani fiind deja curatate iar careva sume banesti suspectii au reusit sa ii schimbe in alta valuta, in orasul Odesa si mun. Chisinau.

Toti suspectii sunt arestati pe un termen de 30 de zile.

In acest caz a fost initiata o cauza penala in baza art. 236 ”Fabricarea sau punerea in circulatie a semnelor banesti false sau a titlurilor de valoare false”, art.248 ”Contrabanda” si art. 243 ”Spalarea banilor” Cod Penal al RM. Conform legislatiei in vigoare persoanele culpabile de infractiune se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani.

La moment, fortele de ordine intreprind masuri speciale de investigatii cu scopul stabilirii cailor de introducere pe teritoriul Republicii Moldova, precum si stabilirii complicitatii lor, la comiterea altor infractiuni pe teritoriul Rep. Moldova, UE sau CSI.

sursa: Stirile Pro TV Moldova

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img