joi, 28 martie, 2024

SCANDAL IMENS la Podgorica: Organe de stat ruse implicate in tentativa de complot

Distribuie:

Publicat:

Procurorul special muntenegrean a afirmat duminica ca organe de stat ruse sunt implicate in tentativa de complot de jucata in ziua alegerilor parlamentare din octombrie care a avut ca obiectiv sa impiedice aderarea Muntenegrului la NATO, transmite AFP.

“Pana in prezent, am avut dovezi ca structurile nationaliste din Rusia se afla in spatele complotului, dar acum (acestea arata) si ca organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel”, a declarat Milivoje Katnic intr-un interviu acordat mai multor media locale.

Parchetul muntenegrean suspecteaza in total 25 de persoane, in principal cetateni sarbi si doi rusi, ca au pregatit misteriosul puci de la 16 octombrie, ziua alegerilor parlamentare.

Vreo 15 suspecti au fost arestati, dar cei doi cetateni rusi, banuiti ca au fost organizatorii, sunt cautati de justitia locala.

Potrivit magistratului, este vorba despre Eduard Sismakov, care in 2014 era “adjunctul atasatului militar rus in Polonia” si care a operat in acest complot sub numele Eduard Sirokov, precum si despre un anume Vladimir Nikolaievici Popov.

Procurorul a subliniat ca “unicul motiv al acestor structuri” a fost de “a impiedica Muntenegrul sa intre in NATO”.

Aceasta tara din Peninsula Balcanica urmeaza sa ratifice in acest an aderarea la Alianta Nord-Atlantica. Opozitia prorusa cere organizarea unui referendum, idee respinsa de putere.

Potrivit Parchetului, presupusii complotisti intentionau sa intre cu forta in cladirea parlamentului in ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coalitiei opozitiei proruse, Frontul Democratic, si sa il retina la Milo Djukanovic ori chiar sa il ucida.

Omul forte al Muntenegrului de la inceputul anilor 1990, Milo Djukanovic ramane in ochii opozitiei adevaratul stapan al tarii, chiar daca la sfarsitul lui 2016 el a abandonat functia de prim-ministru in favoarea unui colaborator apropiat, Dusko Markovic.

“Serviciile de informatii din tari prietene din Europa, dar mai ales din Statele Unite si Marea Britanie, au ajutat Muntenegrul” in cadrul anchetei, a mai spus Milivoje Katnic, potrivit Agerpres.

El a indemnat autoritatile ruse sa ancheteze asupra “structurilor” ruse care ar fi participat la complot.

Patru cetateni sarbi au pledat vinovati si au fost condamnati pentru participare la complot. Al cincilea, Aleksandar Sindjelic, un nationalist sarb, a fost prezentat de Milivoje Katnic ca un “martor principal” al Parchetului.

Parchetul urmeaza sa interogheze luni doi deputati ai opozitiei proruse, Andrija Mandic si Milan Knezevic, suspectati de implicare in puci, dar care au negat orice legatura cu tentativa de lovitura de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img