sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scoala din Fastaci, istorie

Distribuie:

Publicat:

De peste zece ani, la Fastaci, in judetul Vaslui se reconstruieste scoala.

Odata cu trecerea anilor zeci de vorbe au fost aruncate in vant, sute de promisiuni si termene limita s-au spus de catre autoritati. De atunci si pana acum, scoala de la Fastaci e neterminata.

Initial era gandita sa fie una de arte si meserii. Aveau sa invete acolo 150 de copii, insa scoala a ramas la fel. Desi pe ici colo s-au facut unele reparatii, astazi, dupa cativa ani de ploaie, se cojeste varul de pe pereti.

Histache Sima, primar din anul 2012, cauta intelegere cu constructorul, acelasi dintotdeauna, Constantin Puscasu, responsabil pentru tot ce se intampla cu scoala din Fastaci.

Desi lucrarile mai mult stagnau, constructorul insinua ca este cu mult inaintea graficului. Grafic care arata ca scoala din Fastaci ar fi trebuit sa fie gata in 2008. Au tot trecut termene si chiar si cel din urma, care avea sa sune clopotelul, ianuarie 2016.
 
S-au epuizat banii si au inceput conflictele. Totul a ramas la fel. Desi edilul ii cere constructorului sa calculeze si sa verifice cat mai este de plata, acesta din urma il amana si tot amana.

Primaria ii este datoare constructorului si cum nu au avut fonduri, primarul Sima a cerut ajutorul Guvernului. Doua milioane opt sute de mii de lei, atat mai trebuie ca scoala din Fastaci sa prinda viata.

Totalul investitiilor facute de stat la Fastaci se ridica la un milion si jumatate de euro.

Autoritatile ridica din umeri si spun ca legislatia prea permisiva, imcompetenta si reaua credinta a partilor implicate au adus scoala aici.

Paguba nu este a primarului ori a constructorului, ci a generatiilor de copii care invata in conditii din alt secol.
Peste 50 de copii invata intr-o cladire care sta sa cada, fost ocol silvic. Scoala plateste chirie silvicultorilor pentru a-i lasa pe copii sa invete aici.

Primaria si constructorul discuta in continuare  si se amesteca in acte, copiii invata in aceleasi conditii iar pe scoala zace acelasi lacat ruginit de timpul nedrept cu ea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img