vineri, 29 martie, 2024

Scumpiri la curentul electric. Cati bani vor scoate romanii din buzunar

Distribuie:

Publicat:

Factura la energie electrica a consumatorilor casnici va creste cu 30 de bani pe luna, odata cu reforma care va avea loc in acest an in domeniul energiei regenerabile, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Energiei cu privire la perspectivele pentru 2017 ale sectorului de energie verde.

“Impactul in factura consumatorului casnic va creste cu aproximativ 30 de bani pe luna. La nivelul unui an, asta inseamna o crestere a impactului in factura de la 42 lei/MWh, la aproximativ 47 lei/MWh. Aceasta masura este menita sa aduca un echilibru intre efortul suportat de consumatorul final si sprijinul acordat producatorilor de energie din surse regenerabile”, mentioneaza sursa citata.

Conform legislatiei in vigoare, o anumita cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. Cota obligatorie pentru anul 2017 este 8,3%.

“Asta inseamna ca numarul estimat de certificate verzi ce vor fi absorbite de piata in anul 2017 va fi de aproximativ 12 milioane. Aplicand prevederile legii in vigoare (incetarea amanarii, inceperea reinsertiei) si luand in considerare certificatele verzi neabsorbite in piata de anul trecut, rezulta un total de certificate verzi disponibile de peste 25 de milioane. Dintre acestea, mai bine de jumatate ar urma sa expire, lucru ce ar avea un impact devastator asupra industriei energiei regenerabile din Romania”, arata reprezentantii ministerului.

Potrivit acestora, reforma pietei de energie regenerabila, prin modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, adopta o combinatie de masuri, cu rolul de a limita efortul consumatorului final si a oferi un sprijin industriei de producere a energiei regenerabile. Aceste masuri au impact atat asupra costurilor consumatorilor, cat si asupra fluxurilor de numerar si profitabilitatii investitiilor in energiile din surse regenerabile.

Punctual, cele mai importante modificari vizeaza modul de functionare a schemei de sprijin, prin instituirea unei cantitati statice de certificate verzi ce urmeaza sa fie achizitionata anual. Pentru a mari numarul de certificate verzi valorificate pe perioada schemei de sprijin si pentru a uniformiza impactul in factura consumatorului, modificarile propuse prevad alocarea unei cantitati statice de certificate verzi pe intreaga durata a schemei suport.

Totodata, a fost modificata durata de valabilitate a certificatelor verzi de la 12 luni, pana la finalul schemei de sprijin. Masura a fost proiectata in asa fel incat producatorii sa nu mai inregistreze pierderi financiare de pe urma certificatelor anulate.

Perioada de reinserare a certificatelor verzi amanate a fost extinsa atat pentru sistemele de producere a energiei prin surse fotovoltaice, cat si eoliene si hidroenergetice. Certificatele verzi aferente energiilor provenite din sistemele eoliene si microhidrocentrale si-au mentinut perioada de amanare pana la sfarsitul lunii martie a anului 2017. Perioada de reinserare a fost modificata: incepe din 1 ianuarie 2018 si se incheie la finalul anului 2025.

“In cazul certificatelor verzi aferente energiilor provenite din sistemele fotovoltaice s-a modificat perioada de amanare, aceasta fiind extinsa pana la sfarsitul anului 2024. Perioada de reinserare a fost prelungita si ea pana in anul 2030. Potrivit studiului realizat de Economic Consulting Associates UK, indiferent de masurile adoptate, rata interna de rentabilitate a producatorilor de energie fotovoltaica va continua sa se mentina net superioara fata de celelalte tehnologii regenerabile”, se mai arata pe site-ul ministerului.

Totodata, potrivit proiectului de reformare a pietei de energie regenerabila, din data de 1 iulie 2017, producatorii si furnizorii de energie electrica vor fi obligati sa tranzactioneze certificate verzi doar pe pietele anonime centralizate organizate de OPCOM. Prin aceasta modificare se vor inlatura eventualele intelegeri intre participanti care duc la distorsiuni in piata de energie.

Odata cu extinderea perioadei de valabilitate a certificatelor verzi a fost nevoie de o noua modificare. Deoarece perioada de valabilitate a certificatelor verzi a fost stabilita pana la sfarsitul schemei, acestea primesc valoare doar in momentul tranzactionarii, si nu al emiterii, ca pana acum. Aceasta masura a fost luata pentru a preintampina problemele de management ale fluxului de numerar pe care le intampina producatorii de energie electrica provenita din surse regenerabile.

Conform legislatiei in vigoare, valoarea minima de tranzactionare pentru certificatele verzi este de 27 de euro, suma la care se adauga inflatia. Asta inseamna pentru 2016 un total de 29,4 euro/certificat. Prin modificarile propuse la Legea 220/2008 s-a optat pentru adoptarea unui nou nivel minim de tranzactionare in cuantum de 29,4 euro, valoare careia nu i se mai aplica nicio indexare anuala. Avantajul unui nivel minim fix de tranzactionare este ca pretul nu mai poate avea modificari neasteptate care sa se resimta in factura consumatorului final, mai spun reprezentantii institutiei.

Pe de alta parte, valoarea maxima de tranzactionare a fost redusa de la 55 de euro/certificat la 35 de euro/certificat, pentru a impiedica specula financiara a jucatorilor puternici din piata de energie verde.

Comisia Europeana a aprobat aceste modificari pe 16 decembrie 2016. Astfel, executivul de la Bruxelles apreciaza amendamentele aduse ca fiind in concordanta cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img