vineri, 29 martie, 2024

Se contureaza amenintator o problema esentiala pentru economia Romaniei

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a confirmat saptamana trecuta intr-o emisiune TV aplicarea cresterilor de pensii si salarii pe urmatorii patru ani, exact asa cum sunt ele inscrise in pliantul electoral al principalului partid de guvernare.

Asa cum au fost ele prezentate, se contureaza amenintator o problema esentiala pentru economia Romaniei: sustenabilitatea sistemului de pensii. 

Pentru a simplifica intelegerea cifrelor prezentate, am aranjat pe ani de implementare evolutia pensiilor si a salariilor, in ideea de a putea compara ritmurile net diferite de crestere si orizontul de timp diferit al masurilor antamate. Cu precizarea ca subiectul cresterii SF a pensiilor cu 27% in anul 2021 (+104% fata de 2016 !), desi existent in program, nu a fost explicat.
In sinteza, avem de-a face cu beneficii pe considerente de nevoi universal prezumate ( se majoreaza peste cinci milioane de pensii, indiferent de marimea lor, si se elimina, in plus fata de deducerile deja existente si nu la cei cu venituri mici, alte peste doua milioane de contributii la sistemul public de sanatate), oferite de stat pe segmentul de populatie constituit din pensionari.

Precum si angajatilor la minimul pe economie (numarul de salariati care beneficiaza de cresterea salariului minim la 1.450 lei, de la 1 Februarie 2017, este 1.269.259) si salariatilor bugetari (a caror productivitate este mai greu cuantificabila), unde s-au anuntat multiple cresteri, combinate intr-un fulminant +44% in doar doi ani, ca medie a sectorului bugetar, si cu un maxim de 3.600 de euro pe luna ( deocamdata doar 16.200 de lei) pentru medicii din unitatile de urgenta.

Sursa: capital.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img