sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Secretar de stat în MFE: Ne propunem să aprobăm în 2018 proiecte de 2 miliarde de euro în sectorul de apă şi apă uzată

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) îşi propune în acest an să aprobe proiecte în valoare de cel puţin două miliarde de euro în sectorul de apă şi apă uzată, a declarat, luni, secretarul de stat în MFE Mihaela Toader, la "Forumul Regional al Apei Dunărea – Europa de Est".

"Ne propunem să aprobăm, în acest an, proiecte de cel puţin două miliarde de euro în sectorul de apă şi apă uzată. Există 30 de proiecte în pregătire, dintre care 10 într-un stadiu avansat", a afirmat Mihaela Toader.

Potrivit acesteia, România se confruntă cu un ritm scăzut de maturizare a proiectelor, cauzat de capacitatea slabă a consultanţilor, implicarea scăzută a beneficiarilor, întârzieri şi dificultăţi în procesul de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor, lipsa sprijinului din partea autorităţilor locale pentru identificarea terenurilor şi pentru corelarea investiţiilor cu cele din alte surse de finanţare.

Conform datelor prezentate de Mihaela Toader, prin Programul ISPA s-au realizat investiţii de aproximativ 1,1 miliarde de euro în sectorul de apă şi apă uzată (fonduri nerambursabile, cofinanţarea beneficiarilor şi contribuţie de la bugetul de stat). Astfel, s-au realizat 29 de proiecte de infrastructură municipală, în conformitate cu Strategia Naţională ISPA în sectorul de mediu. Prin Programul ISPA s-a finanţat, de asemenea, pregătirea centralizată a portofoliului de proiecte POS Mediu în sector şi s-a acordat asistenţă tehnică pentru întărirea capacităţii instituţionale a operatorilor regionali (FOPIP).

Prin Programul POS Mediu 2007 – 2013 s-au realizat investiţii de aproximativ 3,5 miliarde de euro în sectorul de apă şi apă uzată (fonduri nerambursabile, cofinanţarea beneficiarilor şi contribuţie de la bugetul de stat).

Mihaela Toader a arătat că, prin POIM 2014 – 2020, sunt disponibili trei miliarde de euro în sectorul de apă şi apă uzată (fonduri nerambursabile, cofinanţarea beneficiarilor şi contribuţie de la bugetul de stat), fonduri ce pot fi supra-contractate în proporţie de 300%. Până în prezent, a fost contractată 50% din alocare.

Reprezentantul MFE a menţionat că sunt în implementare 29 de proiecte fazate – 767 de milioane de euro valoare eligibilă, 32 de proiecte de sprijin pentru pregătire – 74 de milioane de euro valoare eligibilă, cinci proiecte noi de infrastructură – 665 de milioane de euro valoare eligibilă. Dintre cele 66 de proiecte contractate, 30 ar trebui să se finalizeze anul acesta, 17 în 2019, iar restul de 19 după anul 2020. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img