vineri, 29 martie, 2024

Seful ANM, explicatii socante despre furtuna din vestul Romaniei: “In mai putin de jumatate de ora, temperatura a scazut de la 32 de grade la 16 grade”

Distribuie:

Publicat:

Elena Mateescu, director executiv ANM, a vorbit luni despre fenomenul care a provocat furtuna din vestul tarii.

Meteorologul sustine ca temperatura scazut rapid, viteaza de deplasare a norilor fiind foarte mare.

„Acest front atmosferic s-a format in Europa centrala si a ajuns in spatiul geografic al Romaniei in jurul orei 15.00. ANM a anticipat schimbarea vremii in partea de vest, centru si nord a tarii si anume ca urmeaza sa avem fenomene specifice instabilitatii atmosferice. Aceste avertizari sunt transmise conform fluxului operational catre autoritatile publice centrale”, a spus Elena Mateescu.

Potrivit directorului ANM, in data de 17 septembrie, aerul frontal extrem de rece a abordat in jurul orei 15.00 partea de vest a Romaniei cand brusc temperatura maxima a aerului de la 32 de grade a scazut la 16 grade in mai putin de jumatate de ora.

„Cand o masa de aer de origine tropicala foarte calda este inlocuita intr-un timp foarte scurt de o masa de aer mai rece, cu cat diferenta de temperatura este mai mare cu atat violenta fenomenelor are o amploare deosebita(…). La 15.06 a fost emis primul cod galben pentru Timis si Arad. La acel moment structura acelor celule indica astfel de limite, ulterior operatorul radar la 15.28 a emis primul cod portocaliu”, a adaugat directorul ANM.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img