joi, 28 martie, 2024

Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca: ‘Sunt facturi restante de 5 miliarde lei. Impactul asupra bugetului e devastator’

Distribuie:

Publicat:

La preluarea în gestiune a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Guvernul Orban a găsit facturi restante în valoare de cinci miliarde de lei, a declarat șeful Cancelariei premierului Ionel Dancă. Liberalul a precizat că impactul asupra bugetului este devastator, anunță MEDIAFAX.

"Aici sunt informații contradictorii. Știam și eu că restanțele erau de un miliard de lei. La momentul preluării în gestiune a acestui program PNDL, am aflat că de fapt această finanțare este mult mai mare, undeva la cinci miliarde de lei. Este o informație îngrijorătoare, pentru că impactul asupra bugetului este unul devastator și aș vrea să vă reamintesc, am aflat că această finanțare este mult mai amre, undeva al cinci miliarde de lei", a afirmat Ionel Dancă, întrebat, miercuri după ședința de Guvern, despre afirmația lui Ludovic Orban potrivit căreia ar exista facturi restante pentru plata PNDL de circa cinci miliarde lei.

Șeful Cancelariei a adăugat că Viorica Dăncilă a promis plata tuturor facturilor pentru PNDL, fără a lua în calcul deficitul bugetar.

"Aș vrea să vă amintesc aici afirmația fostului premier Viorica Dăncilă, care într-o ședință de partid a îndemnat pe toți ordonatorii de credite, primăriiși consilii județene, toți cei care au lucrări și servicii contractate prin PNDL, să trimită facturile care vor fi achitate în integralitate, «indiferent de consecințe». Acea formulare făcea referință la faptul că nu au în vedere respectarea vreunei rigori în ceea ce privește deficitul bugetar pentru anul în curs. Este o responsabilitate a fostului Guvern pe care în acest moment trebuie să o gestionăm și al cărui impact la nivelul bugetului trebuie să-l limităm", a completat Dancă.

Pe 28 octombrie, în cadrul unei ședințe, Executivul demis a adoptat o hotărâre de Guvern pentru achitarea facturilor pentru PNDL 1 și PNDL 2. Astfel, vechiul Cabinet Dăncilă a aprobat alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de Programul Național de Dezvoltare Locală, a anunțat Daniel Suciu.

Acesta a vorbit despre o alocare totală pentru PNDL, etapta întâi de peste 7 miliarde lei. Referitor la etapa a doua a Programului, vicepremierul interimar a precizat că au fost alocate circa 30 de miliarde de lei, a mai explicat Suciu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img