joi, 28 martie, 2024

Seful Politiei Romane a primit ultimatum de la ministrul Afacerilor Interne: “Toti acei sefi care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub pres, ar trebui sa faca un pas inapoi”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Carmen Dan a decis primele masuri dupa scandalul iscat in jurul pedofilului care s-a dovedit a fi agent in cadrul Brigazii Rutiere. Dupa o sedinta in care a discutat cu secretarii de stat si cu sefii structurilor din Politie, potrivit purtatorului de cuvant al MAI, ministrul Carmen Dan i-a cerut public raspunsuri sefului Politiei Romane. I-a dat acestuia si un ultimatum.

"Ministrul a cerut sefului Politiei Romane ca pana miercuri sa comunice publicului raspunsurile la cateva intrebari:

1. Cat de serioase si riguroase au fost testarile psihologice la care a fost supus acest agent si cand a fost ultima testare psihologica a acestuia.

2. Cum a fost posibil ca nimeni in atatia ani sa nu sesizeze problemele acestui agent

3. Ce calificative profesionale a obtinut politistul in ultimii ani

4. Ce propuneri are Politia Romana pentru evitarea pe viitor a unor astfel de cazuri

MAI nu va discuta despre elementele de ancheta, acestea urmand a fi clarificate de echipa de investigatori.", a declarat purtatoarea de cuvant a MAI, Monica Dajbog, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul a atras atentia, potrivit purtatorului de cuvant, si asupra problemelor  pe care le confrunta sistemul si sustine ca este nevoie de reforma. Carmen Dan a avut un mesaj dur si pentru alti politisti care incalca legea: "Aceia putini care comit abateri grave sunt identificati, prinsi si exclusi din Politie."

"Timp de 48 de ore conducerea MAI a evitat sa intervina si sa comenteze in vreun fel stadiul investigatiei pentru prinderea agresorului din sectorul 6.

Conducerea ministerului a avut deplina incredere in echipa care a lucrat la acest caz. Exista deja o mare tensiune, iar ministrul afacerilor interne nu a dorit ca printr-o iesire publica in primele ore ale anchetei sa puna o presiune in plus pe echipa de investigatori.

In aceeasi masura ministrul apreciaza atitudinea politistilor de la Brigada de Politie Rutiera care 1-au recunoscut pe agresor si au anuntat echipa de investigatori.

Politistii au demonstrat de fiecare data ca sunt o casta profesionala, ca sunt uniti atunci cand isi sustin drepturile si conditia profesionala. Cu toate acestea exista o limita peste care aceasta unitate de casta profesionala nu poate trece — incalcarea legii.

Cazul de astazi nu trebuie tratat superficial: Nu toata Politia este de blamat, insa sistemul trebuie corectat. Nu toti politistii sunt vinovati. Aceia putini care comit abateri grave sunt identificati, prinsi si exclusi din Politie.

Derapaje se intampla in toate Politiile din lume, important este ca dupa astfel de cazuri lucrurile care merg prost sa fie schimbate. In mod cert, aceasta grava situatie presupune o analiza serioasa asupra cunoasterii propriilor angajati, iar in cazul de fata nu e vorba de vreun nou angajat fata de care sa nu fi existat timpul efectiv de cunoastere. Este un angajat care lucreaza din 1990 in sistem si din 2010 la Brigada Politiei Rutiere.

MAI recunoaste faptul ca in timp au mai existat derapaje grave la unii politisti, ceea ce inseamna, in viziunea conducerii ministerului ca sistemul actual nu are parghii eficiente de verificare, testare, cunoastere. Ministrul Afacerilor Interne apreciaza absolut necesara o evaluare de ansamblu a managementului Politiei, de la toate nivelele. Iar acest lucru se poate face doar printr-o diagnoza serioasa de sistem.

Oamenii de buna credinta din Politie stiu mai bine ca oricine altcineva ca sistemul este vechi, insuficient organizat si prost gestionat in multe domenii. Este nevoie de o reforma adevarata si vom vedea daca aceasta reforma va putea fi facuta cu aceleasi persoane care au condus acest sistem in ultimii ani.

Ministrul de Interne a decis ca pana ce se va termina aceasta diagnoza de sistem, toti acei sefi care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub pres, ar trebui sa faca un pas inapoi. In sedinta de comanda care a avut loc astazi la MAI ministrul a transmis ca Politia Romana se afla in punctul la care trebuie sa constientizeze ca aceasta institutie inseamna inainte de toate un reper de profesionalism, corectitudine si integritate.

Problemele sistemului nu tin numai de lipsa de personal, dotare sau de salarii. Genul acesta de situatii pe care le radiografiem in spatiul public reflecta o imagine care trebuie urgent schimbata.", a mai declarat Monica Dajbog .

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img