vineri, 29 martie, 2024

Sfaturi de la specialisti pentru a nu ne imbolnavi de ulcer

Distribuie:

Publicat:

Ulcerul gastric sau duodenal este o afectiune foarte des întalnita, reprezentand 8% din totalul bolilor digestive la persoanele adulte. Frecventa ulcerului duodenal este de 75%, iar a ulcerului gastric de 25%. Cei mai afectati sunt barbatii. Boala se traduce prin sindrom clinic ulceros si printr-o ulceratie la nivelul stomacului si/sau duodenului (nisa ulceroasa). Bolnavul simte durere în epigastru, zilnic, timp de trei-patru saptamani, la un anumit interval dupa masa (o jumatate de ora, o ora sau doua). Durerile sunt însotite de pirozis (arsuri epigastrice) si eructatii sau de varsaturi alimentare acide. Simptomele apar primavara si toamna.

Printre factorii care duc la aparitia ulcerului gastric si ulcerului duodenal putem enumera abuzurile alimentare si excesul de condimente, consumul de alcool, fumatul, consumul de droguri, anumite medicamente (aspirina), abuzul de vitamina C si Helicobacter Pylori.

Ulcerul poate fi prevenit prin schimbarea stilului de viata. Iata în continuare cateva reguli importante de urmat: Mancati cu regularitate trei mese pe zi (dimineata, la pranz si seara), dar mai luati între ele gustari mici si usoare / Mancati în liniste, fara graba si evitati mesele abundente / Nu mancati prea tarziu seara. Ultima masa este bine sa fie luata cu cel putin doua-trei ore înainte de culcare / Mestecati bine fiecare îmbucatura. Evitati alimentele prea fierbinti sau prea reci / Nu va întindeti în pat imediat dupa masa (somnul de dupa-amiaza) / Daca aveti arsuri, va ajuta daca ridicati partea dinspre cap a patului cu 20 cm. Prin aceasta manevra nu ridicati numai capul, ci întregul trunchi superior;

Este important sa încercati sa va mentineti greutatea normala (calculata dupa formula: înaltimea în centimetri minus 100,+/-10%). Obezitatea împiedica vindecarea bolilor si faciliteaza revenirea lor; Încercati sa eliminati stresul sau sa-l combateti prin miscare, plimbari, sport, mers pe bicicleta, psihoterapie, relaxare si autocontrol; Utilizati cu precautie medicamentele „agresive“ pentru stomac: aspirina, cortizonul, antiinflamatoarele nesteroidiene (diclofenac, indometacin etc.); Evitati fumatul;

Reduceti consumul de alcool, dulciuri, mancaruri grase, ceai negru si cafea. În principiu, le puteti consuma cu masura în timpul mesei sau imediat dupa, dar niciodata între mese sau pe stomacul gol; Este de mare importanta sa urmati întocmai recomandarile medicului dumneavoastra de familie. Este, de asemenea, important sa luati medicamentele sau suplimentele pe care vi le-a prescris medicul, dupa precizarea diagnosticului. Chiar daca durerile înceteaza curand, afectiunea se vindeca abia dupa perioada de tratament prescrisa, de 6-12 saptamani. Persoana care prezinta triada simptomatica – durere + pirozis + varsaturi – trebuie sa se prezinte la medic pentru stabilirea corecta a diagnosticului si conduitei terapeutice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img