vineri, 29 martie, 2024

Sfaturile profesorului academician Constantin Ionescu-Targoviste pentru prevenirea si tratarea diabetului

Distribuie:

Publicat:

Diabetul este boala care poate fi evitata prin dieta si miscare si nu doar controlata prin tratamet. Si totul trebuie inceput cu educatia timpurie, cu informatii primare despre propriul organism cunoscute inca de la gradinita, crede academician prof.dr. Constantin Ionescu-Targoviste, cel care se ocupa de o viata de diabet.

“Neglijenta cea mai mare a medicilor este – cand vine vorba despre aceasta prima masura terapeutica- care este dieta si miscarea. Multi se si lauda, domle’, m-a ferit Dumnezeu am ajuns la 60 de ani si n-am facut analize ceea ce nu este bine. Diabetul nu se manifesta ani de zile prin nimic. Daca il descoperi din vreme nu necesita nici medicatie orala”, sustine prof.dr. Ionescu-Targoviste.

“Eu nu recomand de la inceput medicamente, chiar daca multi dupa presiunea unor firme medicamentoase, pornesc cu medicatia si asta ii da pacientului senzatia ca poate sa manance mai multe si sa se miste mai putin. Aici e un mare pericol care ar putea fi eliminat prin educatie, care ar trebui a inceapa de la gradinita!”

Profesorul Ionescu-Targoviste spune ca, in cazul bolii pe care o studiaza de-o viata, educatia este cea mai importanta preventie. Ati ratat-o in copilarie, niciodata nu e prea tirziu. Iar dieta, inceputa chiar si daca ati luat doar doua kilograme in plus, face ca toate procesele de inflamatie care preced boala sa regreseze.

Varza si miscarea combat diabetul
“Celor care sunt grasi le spun ce am facut si eu, desi nu am avut multe kilograme in plus: luati o varza romanesca, o tocati bine, e cea mai buna mancare dimineata, la pranz varza, seara varza si pe langa ea putina branza ca sa aiba gust si cu ea poti sa scazi in greutate. Infometarea poate scadea din muschi numai daca nu te misti!”

Mersul pe jos, in pas rapid nu costa nimic. Iar varza chiar nu e scumpa si o gasim pe tot timpul anului. Acestea doua sunt cele mai ieftine si cele mai bune medicamente impotriva diabetului. O boala de care sufera peste doua milioane de romani. Fazele premergatoare ale diabetului, spun medicii, afecteaza 40% dintre adulti.

 sursa: Emisiunea “Ce se intampla doctore?”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img