vineri, 29 martie, 2024

SFINTII PETRU SI PAVEL-Hramul Catedralei Episcopale din Husi

Distribuie:

Publicat:

Apostolii Petru si Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor, sunt sarbatoriti luni 29 iunie, ziua in care amandoi au murit, in timpul prigoanei crestine declansate de Nero, sarbatoarea fiind denumita popular Sanpetru.

 Sfantul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia in Ierusalim, in Iudeea si in Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima data crestini, iar apoi in Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica si Bitinia. Conform traditiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfantul Apostol Petru a sfarsit muceniceste in capitala Imperiului Roman, fiind rastignit cu capul in jos, la cererea sa, spre a se deosebi de modul de rastignire a lui Iisus. Pe locul unde a fost rastignit Sfantul Petru se afla astazi Basilica San Pietro din Vatican.

Conform unei legende din secolul al XIII-lea, Petru l-ar fi revazut ultima data pe Iisus in momentul in care voia sa fuga din Roma, pentru a scapa de martiriu. Petru l-ar fi intrebat pe Iisus: “Quo vadis, Domine?” (“Incotro te-ndrepti, Doamne?”), la care Isus i-ar fi raspuns: “Vado Romam venio iterum crucifigi” (“Am venit la Roma spre a fi din nou crucificat”). Rusinat, Petru s-ar fi intors la Roma, primind martiriul. In prezent, in apropierea locului unde s-ar fi petrecut aceasta intamplare se afla capela “Quo vadis, Domine?”, pe Via Appia, din Roma.

Sfantul Apostol Pavel a propovaduit pe Hristos tuturor, a strabatut, in trei calatorii misionare, toata Asia, Spania, Britania si Italia, infiintand comunitati crestine si hirotonisind episcopi, preoti si diaconi. El a murit la Roma, in aceeasi zi cu Petru, tot ca martir, prin decapitare.

Cei doi apostoli ar fi fost tinuti inchisi in Carcera Mamertinica, situata intre Capitoliu si Forumul Roman.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt considerati patronii spirituali ai penitenciarelor.

Sfantul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numarat printre cei care au petrecut alaturi de Mantuitor, s-a adaugat cetei apostolilor dupa Inaltarea Domnului la cer si Pogorarea Duhului Sfant. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.

 Dupa Sfintele Evanghelii, Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona si frate mai mare al lui Andrei, cel dintai chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon pana cand Mantuitorul i-a schimbat acest nume in Chefa sau Petru.

Sfantul Apostol Pavel, supranumit “apostolul neamurilor”, pentru ca a predicat Evanghelia mai ales paganilor, s-a nascut intr-o familie de iudei bogati in Tarsul Ciliciei, primind o educatie stralucita in scoala rabinului Gamaliel.

La inceput, Saul, caci asa fusese numit la nastere, a fost un adept infocat al legii mozaice si un dusman de moarte al crestinilor. Este cunoscuta intamplarea petrecuta pe drumul Damascului, cand, plecat sa-i persecute pe crestini, Saul se intalneste cu Iisus cel inviat si se converteste la crestinism, devenind, cum spune Fericitul Augustin, “din lup, miel, din persecutor infocat, un vestitor neobosit al Evangheliei, invatator si apostol al popoarelor”.

Biserica Ortodoxa ii cinsteste in mod special pe cei doi apostoli, randuind o perioada de post speciala. Postul Sfintilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, alaturi de cele ale Pastelui, Sfintei Maria si Craciunului.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, postul Sinpetrului are o durata variabila, in functie de data variabila a Pastilor. Acest post incepe luni, la o saptamana dupa Rusalii, care sunt sarbatorite la 50 de zile dupa Paste. In vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img