sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Si daca Tudose nu se lasa?

Distribuie:

Publicat:

Dragnea a facut numaratoarea si a tras linia. Isi poate permite o infruntare cu Mihai Tudose. Are numarul necesar de voturi. Il poate pune cu botul pe labe. Fie il domesticeste, fie il excomunica. E socoteala lui. Pe barba lui si a partidului. Dar daca Tudose nu se lasa? Daca are niste asi in maneca? Daca se confirma ca este o drona? Sa vedeti in ce scenariu putem intra.

Daca Mihai Tudose este o drona, asa cum indica toate aparentele si nu cum infirma, atunci are mai multi asi in maneca. Iar daca nu se lasa, vom avea o criza politica majora. Ce se poate intampla in aceasta ipoteza?

Luni, la Comitetul Executiv National, Mihai Tudose poate face miscarea de deschidere. Sa ceara din capul locului demisia sau demiterea doamnei Carmen Dan. O miscare de incalzire. Si care mai are si rolul de a arata ca este extrem de hotarat sa  mearga pana in panzele albe. Este de presupus ca Dragnea se va opune. Dar nu e sigur.  Presedintele PSD este predispus la compromisuri si chiar la blaturi. Indiferent insa daca se coformeaza sau nu dorintei lui Mihai Tudose, acesta va face a doua miscare. Decisiva.

Va juca cu demisia pe masa, asa cum a promis, batand cu pumnul in masa si cerand o restructurare a Guvernului. A Guvernului sau. Ceea ce i-ar permite sa scape de toti indezirabilii, inclusiv de Carmen Dan, si sa obtina un control efectiv asupra Executivului. Peste capul majoritatii parlamentare si peste capul PSD. Daca Dragnea se conformeaza, e pierdut. Mancat si in PSD, mancat si de ALDE. Daca nu se conformeaza, ce mai poate face premierul?

Ei bine, incepand din acest punct, el poate avea un comportament tipic de drona. De drona de prima marime. El poate sa se tina de cuvant. Si sa demisioneze. Ei si? Ce daca demisioneaza? Vom numi un premier si vom face un nou Guvern PSD pus ALDE, vor spune membrii Comitetului Executiv National. De majortatea noastra din Parlament nu se atinge nimeni. Asa sa fie?

Situatia se poate prezenta diferit. Cu totul si cu totul diferit. Daca o analizezi din perspectiva statului paralel. Stat condus de catre Klaus Iohannis. Si iata de ce.

Klaus Iohannis si opozitia care, ce sa vezi, organizeaza fix in aceasta perioada o mare manifestatie, pot sustine, sus si tare si destul de convingator, ca luptele interne din PSD au creat o criza politica. Ca numai PSD si nimeni altcineva este responsabil. In consecinta, Klaus Iohannis face pasii urmatori:

1). Cheama partidele la consultari.

2). Constata ca opozitia se angajeaza sa guverneze, dar stie foarte bine, fara a spune acest lucru, ca este incapabila sa o faca.

3). PSD plus ALDE, impreuna sau separat, propun un nou prim-ministru. Paul Stanescu sau altcineva.

4). Intre timp, PSD plus ALDE sunt supusi unui puternic tir de artilerie, alianta fiind invinuita de toate relele facute si nefacute. Vin vesti din ce in ce mai importante despre modul in care se pregateste marea manifestatie de strada anti-PSD din 20 ianuarie. Retelele electronice intra in fierbere maxima.

5). Este momentul ca presedintele Klaus Iohannis sa respinga solicitarea PSD plus ALDE, dar, afirmand ca reactioneaza nu neaparat in litera, dar in spiritul Constitutiei, sa numeasca tot un premier de la PSD. Altul decat cel agreat de Dragnea si Tariceanu. Si ce sa vezi? Il nominalizeaza pe Mihai Tudose. Cu argumentul ca acesta a propus un buget si este cel mai potrivit sa-l execute. Evident, cu un nou Guvern, mai mic daca asta doreste Tudose.

Incepand din acest moment, majoritatea da in clocot. Si chiar in balbaiala. Pentru ca nu a luat in calcul acest scenariu. Si ce poate sa faca majoritatea?

1). Poate accepta si, atunci, pierde practic guvernarea, desi intreg Executivul va fi PSD plus ALDE. Dar cu oamenii lui Tudose. O drona mai mare cu drone mai mici. Astfel castrata, majoritatea parlamentara va plati in viitor factura pentru toate greselile guvernarii trecute, prezente si viitoare si nu va mai avea niciun beneficu. Pentru ca Tudose va lucra pentru cine l-a trimis acolo. Cu Guvernul sau cu tot.

2). Majoritatea PSD plus ALDE poate respinge in Parlament Guvernul Tudose II. Atunci procedura se reia si presedintele face o noua nominalizare. Si il propune din nou pe Mihai Tudose. Care face un alt Guvern.

Incepand din acest moment, ce optiuni mai are PSD? 1): Sa inghita galusca si sa accepte scenariul dezastruos pe care l-a prezentat ceva mai sus 2). Sa refuze si sa tranteasca in Parlament si acest Guvern.

In aceasta situatie, se merge automat la anticipate. Conform Constitutiei, presedintele Klaus Iohanis este obligat sa dizolve Parlamentul. Si cam ce credeti ca se va petrece pana cand, dupa anticipate, se va forma din nou o majoritate si vom avea din nou un Guvern? Pana atunci, seful Executivului ramane Mihai Tudose. El are posibilitatea, fara a mai intreba pe nimeni, sa demita pe rand pe cine vrea el din actualul Guvern si sa-i propuna lui Klaus Iohannis alti minstri. Pentru care Iohannis va semna decretele cu ochii inchisi.

In a doilea rand, ar urma o perioada fierbinte. Frontul opozitiei, in mod straniu, va fi puternic intarit de un Guvern aparent PSD, dar care in realitate va juca in cealalta tabara. Si va pompa fonduri cui vrea. Strada va fi permanent in fierbere, opozitia va baga in fel si chip batul prin gard. DNA isi va face cum stie mai bine treaba. Serviciile secrete nu imi imaginez ca vor ramane chiar neutre. Iar daca nu vor fi neutre, ne putem usor imagina pe cine vor ajuta ele in tot acest interval de timp. Ambasadele vor lucrua si ele la greu, tunand si fugerand impotriva celor doua partide care au guvernat pana acum tara, dupa ce au castigat alegerile. Se vor face uriase eforturi pentru mobilizarea la vot a cat mai multor romani, pentru ca procentul PSD si ALDE sa scada. Cu ocazia elaborarii listelor de candidati, vor izbucni inevitabil scandaluri in PSD si ALDE, in timp ce partidele din opozitie vor fi pline de avant si de speranta. Mai putin PMP, caruia nu cred ca STS ii va mai da puncte.

Cu respectul cuvenit pentru buna informare a opiniei publice, ii rog pe oamenii politici sa ia in calcul si acest scenariu, care, dupa opinia mea, este mai mult decat posibil, este chiar proababil.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img