vineri, 29 martie, 2024

Simptomele de infarct sunt diferite la barbati si femei. Tu le recunosti?

Distribuie:

Publicat:

Cand ne gandim la simptomele unui atac de cord, ne vin in minte respiratia ingreunata, dureri in piept si eventual lesinul. Insa daca vorbim de femei, putem avea de-a face cu alte manifestari.

Medicul Joseph Fritz de la Universitatea din Alabama atrage atentia asupra simptomelor de infarct, sfatuindu-i pe oameni sa afle care sunt diferentele in functie de sexul persoanei, transmite ziare.com, care citeaza Daily Mail.

Totii pacientii pot sa simta o presiune in piept sidurere tot in aceeasi zona, dar si la gat, in zona maxilarului, a bratelor sau a spatelui, in cazuri mai rare la barbati, dar mai dese la femei. In cazul barbatilor, mai apar ameteala, transpiratia rece si o senzatie de slabiciune. In cazul femeilor, acestea pot sa aiba insomnii, indigestie sau sa sufere de anxietate, toate putand prevesti un infarct.

De asemenea, oboseala, dificultatea in respiratie, tusea, senzatia de greata si varsaturile sunt alte simptome intalnite mai rar la ambele sexe.

American Heart Association avertizeaza ca riscul este mai mare in cazul femeilor decat al barbatilor sa moara in primul an dupa ce au suferit un atac de cord. Asta se intampla pentru ca, desi ambele sexe au dureri in piept ca simptom principal, femeile au adesea simptome atipice, precum cele mentionate mai sus, cum ar fi durerile de spate, ale maxilarului sau ale spatelui, greata sau un sentiment de vina.

Medicii avertizeaza ca simptomele respective nu trebuie deloc ignorate, ci, din contra. Daca o persoana care se confrunta cu acestea ajunge la camera de garda, trebuie sa ii spuna medicului absolut tot ceea ce simte, chiar daca nu crede ca semnele ar avea vreo legatura cu boala sa.

Pentru a putea intelege mai bine ce are sau nu legatura cu bolile de inima, dr. John Erwin, cardiolog de la Texas A&M Health Science Center, a dezvaluit cateva dintre cele mai suprinzatoare, dar comune simptome care pot trage un semnal de alarma. Acestea sunt disfunctia sexuala, sforaitul sau apneea de somn, problemele cu mestecatul (lucru ce poate fi rezolvat doar la dentist) si picioarele umflate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img