vineri, 19 aprilie, 2024

Simptomele si tratamentul chisturilor ovariene

Distribuie:

Publicat:

Foarte multe dintre femei fac la un moment dat in viata chisturi ovariene. Desi prima tendinta este sa ne speriem la aflarea unui astfel de diagnostic, trebuie sa stim ca acestea reprezinta un motiv de ingrijorare in foarte putine dintre cazuri. Ce sunt de fapt chisturile ovariene, cand devin poblematice si cum se trateaza, am aflat de la conf. Dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, Seful Sectiei chirurgie III la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Chisturile ovariene reprezinta acumulari lichidiene la nivelul ovarelor. In mod normal ovarele sunt prevazute cu niste mici foliculi din care se elibereaza periodic ovule. Aceste mici chisturi fac parte din structura naturala, normala a ovarului. In anumite conditii, din diverse cauze, acesti foliculi (mici vezicule), pot evolua anormal catre formarea unor vezicule mai mari, asa numitele chisturi ovariene.

Cauzele pot fi de la cele mai banale, pana la cele mai complicate. De aceea, prezenta unui chist nici nu trebuie sa ne alarmeze foarte mult, dar nici nu trebuie sa fie neglijata. Aceasta cu atat mai mult cu cat astazi exista mijloace destul de precise de evaluare, de vizualizare a lor, respectiv ecografia, care este cea mai folosita. Ecografia facuta pe cale abdominala sau ecografia transvaginala. Prima categorie o reprezinta cauzele congenitale, adica innascute. Astfel, se pot observa chisturi ovariene chiar si la copii, la fete mici inainte de pubertate, din cauza unor anomalii de formare, de dezvoltare din perioada embrionara. Se pot depista relativ usor si se pot opera fara consecinte. O alta categorie de chisturi, poate cele mai frecvente, sunt asa zisele chisturi seroase, care sunt acumulari de lichid la nivelul ovarelor. Daca ele sunt de dimensiuni mici si sunt reduse ca numar, nu reprezinta practic o boala. O supraveghere ecografica periodica este suficienta. Adica un chist pana in 3-5 cm care nu afecteaza functia ovariana, trebuie privit ca o varianta aproape de normal si nu necesita un tratament special.

Chisturile care depasesc 5 centimetri, care au tendinta la crestere, care dau o simptomatolgie dureroasa sau afecteaaza fertilitatea trebuie investigate suplimentar. Investigatia suplimentara inseamna identificarea unor markeri tumorali specifici. Pentru ca atunci cand au tendinta sa creasca, sunt susceptibile de a se transforma in cancer. Acestea necesita excizie, care se poate face pe cale deschisa sau laparoscopic. Atunci cand se observa o tendinta la crestere dupa doua ecografii succesive facute la 2-3 luni, cand este voluminos si atunci cand devine dureros sau afecteaza functia ovariana. De asemenea, daca markerii tumorali au valori crescute, acesta reprezinta un semnal de alarma.

Se poate face laparoscopic si nu este complicata in stadiile incipiente. Daca vorbim despre chisturile benigne, multe femei fac o fixatie pe aceste chisturi, punand pe seama lor toate durerile pelvine. Dar exista si alte cauze ale durerilor care nu sunt legate de prezenta acestor chisturi. Asadar ele trebuie bine incadrate si evaluate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img