vineri, 29 martie, 2024

Sistemul informatic al CNAS a dat din nou “rateuri”

Distribuie:

Publicat:

Platforma sistemului de asigurari de sanatate a fost indisponibila mai multe ore din cauza unor probleme de comunicatie. Astfel, furnizorii de servicii medicale au putut folosi aplicatiile sistemului in modul „offline”. Asta inseamna ca la momentul remedierii defectiunilor, medicii au la dispozitie 72 de ore sa incarce informatiile in sistem.

 Este de notorietate nemultumirea medicilor de familie din judetul Vaslui, nemultumire legata de acest sistem. Ei sustin ca problemele care apar din ce in ce mai des la functionarea Platformei Informatice de Asigurari de Sanatate dau mari batai de cap si fac imposibila, ore in sir, utilizarea cardului.

“Frecvent sunt inregistrate disfunctii grave. Este dificil sI pentru noi, si pentru pacienti ”, a declarat medical de familie,  Alina Pascu.

Reprezentantii sistemului de medicina primara spun ca, desi CNAS pretinde de la furnizori dotari care sa functioneze non-stop si ii obliga sa foloseasca sistemul informatic al CNAS, legislatia nu precizeaza ce se intampla cand sistemul informatic nu functioneaza.
Probleme sunt si in spitale din cauza acestui sistem care periodic da rateuri. Medicii spun ca unele servicii, desi acordate, nu apar ca fiind validate de catre sistemul informatic. Din aceasta cauza, exista riscul ca doctorilor si unitatilor medicale sa nu le fie decontate aceste servicii de catre Casa de Asigurari. Spitalele din judetul Vaslui au probleme de fiecare data cand sistemul informatic nu este functional.

Desi serviciile acordate sunt transmise la nivel central, din cauza erorilor se intampla ca acestea sa nu fie inregistreze, asa ca nu sunt validate. La cea mai mare unitate medicala din judet, Spitalul de Urgenta Vaslui, au fost tratati in septembrie 279 de asigurati. Multi nu au avut cardul la ei ori sistemul nu a functionat. Astfel pierderile se ridica undeva la 500.000 de lei. La clinica Spitalis din Negresti pentru cele 37 de cazuri nedecontate, pierderile sunt pentru o singura luna de 150 de milioane de lei. La Husi, cazurile nedecontate insumeaza o pierdere de 2,5 miliarde de lei vechi, iar la spitalul din Barlad 3,2 miliarde.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img