vineri, 29 martie, 2024

Soc TOTAL pe bursele europene: Sanctiunile SUA impotriva Huawei ‘darama’ toti indicii marilor companii

Distribuie:

Publicat:

Bursele europene au înregistrat luni scăderi generalizate, fiind afectate în special titlurile din sectorul tehnologiei şi cel auto, din cauza îngrijorărilor provocate de măsurile dure ale Statelor Unite împotriva Huawei, care indică înrăutăţirea perspectivelor comerţului la nivel global, transmite Reuters, relatează News.ro.

 

Apetitul pentru risc a primit o lovitură după ce Reuters a relatat că Google, divizie a Alphabet, a suspendat o parte din afacerile cu Huawei, în timp ce Lumentum Holdings, furnizor al Apple, a anunţat la rândul său că a întrerupt toate licrările către compania chineză.

”Atitudinea dură a Statelor Unite faţă de Huawei nu contribuie la rezolvarea rapidă a conflictului comercial cu China”, a declarat David Madden, analist la firma CMC Markets UK, într-o notă adresată clienţilor.

Indicele pan-european Euro STOXX 600 a închis luni cu 1,1%, iar în luna mai a coborât cu 3,5%, fiind pe cale să înregistreze primul declin lunar din acest an, mare parte din cauza temerilor legate de o încetinire a creşterii economice la nivel mondial.

Indicele german DAX a scăzut cu 1,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,5%, iar FTSE MIB al bursei din Milano cu 2,7%.

Cele mai mari scăderi au fost consemnate de titlurile companiilor de tehnologie, componenta acestora din indicele STOXX 600 coborând cu 2,8%.

Acţiunile AMS, STMicroelectronics şi ASML au scăzut cu 6,3% până la 13,4%, pe fondul temerilor în creştere legate de perturbarea lanţului global de aprovizionare.

Acţiunile producătorului german de cipuri Infineon au recuperat o parte din pierderile din timpul tranzacţiilor şi au închis în declin cu 4,8%, după ce compania a negat o informaţie publicată de cotidianul japonez Nikke potrivit căreia a suspendat livrările către Huawei.

Componenta titlurilor companiilor auto şi ale furnizorilor lor a pierdut 2%, atingând cel mai scăzut nivel de închidere din ultima lună şi jumătate.

Componenta titlurilor bancare a scăzut cu 1,6%, iar acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 2,9%, la un minim record. Publicaţia New York Times a relatat că specialişti în prevenirea spălării banilor ai băncii germane au recomandat în 2016 şi 2017 ca mai multe tranzacţii efectuate de entităţi controlate de preşedintele american Donald Trump şi ginerele acestuia, Jared Kushner, să fie raportate la o agenţie federală de combatere a delictelor financiare.

Indicele bursei din Viena a scăzut cu 1,4%, în urma convocării de alegeri anticipate, în septembrie, de către preşedintele Austriei, după demisia vicecancelarului de extremă-dreapta, în urma unui video compromiţător.

Şi titlurile din sectorul turismului ţi al călătoriilor au scăzut. Acţiunile Ryanair au coborât cu 4,6%, compania raportând cel mai scăzut profit din ultimii patru ani şi avertizând că declinul ar putea continua.

Singura creştere a avut loc în sectorul telecomunicaţiilor, de 0,8%. Titlurile Vodafone au urcat cu 1,7%, după ce vineri au închis la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img