vineri, 29 martie, 2024

Sorina Pintea loveste dur opozitia pe tema spitalelor regionale

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, marți, că Guvernul a adoptat prin hotărâre indicativii tehnico-economici pentru realizarea spitalului regional din Iași, care va avea 850 de paturi, 19 săli de operații și va costa 500 de milioane de euro. Partidele critice la adresa Guvernului au acuzat Executivul că a întârziat construcția spitalelor regionale promise în campania electorală și că nu au cerut bani de la Bruxelles pentru finanțarea acestora.

„Nu putem spune că Guvernul PSD-ALDE a blocat construcția acestor spitale. (…) Suntem acum în momentul în care am aprobat prin hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional Iași, un spital care va avea o suprafață de 148.885 mp, 850 de paturi și 19 săli de operații. (…) Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizată în premieră pe centre de servicii. De exemplu, centru de cap, gât, centrul de chirurgie toracică, centrul de chirurgie abdominală, centrul mamă și copil. Va utiliza tehnologie medicală avansată. Acest spital regional de urgență va fi dotat și cu heliport”, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, costul spitalului regional Iași este de 500 de milioane de euro, iar Guvernul României are la dispoziție 150 de milioane de euro. Următorii pași sunt, potrivit Sorinei Pintea, depunerea cererii de finanțare, pregătirea și derularea licitațiilor pentru proiectare și execuția contractelor apoi demararea efectivă a construirii spitalului.

„Am propus, în decembrie 2018, realizarea acestor spitale în 2 etape. În prima etapă, finanțarea să fie asigurată prin fonduri prin programul operațional regional 2014-2020, iar pentru a doua etapă de construcție să accesăm fondurile 2020-2027”, a spus Pintea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img