sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Sosul care iti protejeaza inima

Distribuie:

Publicat:

Secretul longevitatii si al inimii sanatoase este detinut inca de populatiile din jurul Marii Mediterane, spun cercetatorii spanioli. Ceea ce face diferenta intre acele popoare si restul lumii este un sos traditional care se consuma in Spania, Portugalia si America latina.

Este vorba de sosul Sofrito, un preparat din rosii, ceapa, ulei de masline, faina de porumb si usturoi. Oamenii de stiinta spun ca acesta previne producerea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, eficienta sosului fiind net superioara consumului separat al ingredientelor. Sosul pe baza de rosii contine mai mult de 40 de antioxidanti, numiti polifenoli, despre care se crede ca protejeaza inima de stresul oxidativ.

Cercetatorii de la Universitatea din Barcelona au testat diverse sosuri disponibile in magazine, sosuri obtinute din ingrediente naturale.

“Uleiul de masline extra-virgin ridica calitatea antioxidanta a tuturor sosurilor, insa cele mai bune sunt cele care contin acid protocatechuic, de exemplu quercetina, un pigment din plante cu o structura similara sau derivata din flavone”, declara Rosa Lamuela, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.

“Diferentele constatate intre probele de sofrito si alte sosuri constau atat in ingredientele diferite folosite, cat si in proportiile amestecului”, a precizat Lamuela.

Studiul a fost publicat in revista Food Chemistry.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img