joi, 25 aprilie, 2024

SPITALUL BARLADEAN PE MARGINEA PRĂPASTIEI?

Distribuie:

Publicat:

Clădiri îmbătrânite si depășite de actualitate, management defectuos si cheltuirea fără cap a banului public – sunt doar câteva motive care au defavorizat Spitalul de Urgenta “ Elena Beldiman” din Barlad.

In cadrul celei mai recente conferințe de presa , edilul Dumitru Boros a prezentat care este situatia , reala, in care se afla unitatea spitalicească.

“ Spitalul este un obiectiv important pentru municipiul Bârlad. Există un plan de conformare prin care au fost asumate mai multe lucrări, însă acestea au fost amânate de la un an la altul, astfel că am ajuns, astăzi, să vorbim de o situație critică la nivelul spitalului. E foarte greu să găsim soluții pentru cele trei secții, respectiv Boli Infecțioase, Pneumologie și Psihiatrie. Ne-am deplasat la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică Vaslui, am verificat toate obiectivele din Bârlad, în speranța că vom găsi o clădire care să corespundă din punct de vedere legal pentru a desfășura activități medicale. Nu am găsit nimic, cu excepția Pavilionului Expozițional din cadrul Centrului de Afaceri «Tutova», așa că am contactat un consultant. S-a concluzionat că, indiferent cât vom investi noi în Spitalul TBC, aici nu se pot desfășura activități medicale. Pe de altă parte, consolidarea clădirii ar costa 5,5 milioane de euro. În cazul Pavilionului Expozițional, ni s-a spus că ar putea îndeplini condițiile legale, dar cu un cost foarte mare, de circa șase milioane de euro. Ar trebui să dezechipăm clădirea, adică instalațiile electrice, sanitare, plafoane, pereți din sticlă etc, pentru că nu corespund condițiilor legale pentru desfășurarea de activități medicale. Am căutat altă soluție: spital modular. Am făcut demersuri la Ministerul Sănătății, am trimis o adresă, solicitând un punct de vedere. Vom vedea ce răspuns vom primi. Situația e delicată. Planul de conformare trenează din 2009 și a fost prelungit până la finele lui 2020, timp în care trebuie să rezolvăm problema secțiilor menționate.

Dacă nici de când am venit eu nu s-au dat bani la spital, înseamnă că nu s-au mai dat niciodată! Numai în 2017, s-au alocat aproape cinci milioane de lei pentru Spitalul «Elena Beldiman» Bârlad, care a fost îngenuncheat. O instituție publică, adică a noastră, a tuturor, a fost îngenuncheată! Nu se poate ridica nici astăzi” a declarat primarul. Rămâne de văzut dacă spitalul modular va fi salvarea cadrelor medicale si ,implicit, a barladenilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img