sâmbătă, 27 aprilie, 2024

SPITALUL BARLADEAN , UN „ CĂRBUNE INCINS” IN MANA ADMINISTRATIEI LOCALE.

Distribuie:

Publicat:

Dacă ar avea posibilitatea „ sa se întoarcă in mormânt” , cu siguranța asta ar face toți cei care la vremea respectiva si-au donat averile pentru nașterea spitalului din Barlad. Ani de a rândul acesta parca s-a aflat in „ zodia interesului si a managementului defectuos”. Situatia se îngreunează de la o zi la alta si autoritatea locala barladeana este depașită de aceasta problema. Este o „ pălărie mult prea mare” pentru toți factorii implicați. Neputința, necunoaștere, lipsa banilor si neimplicare ar putea fi cuvintele care ilustrează istoria acestei unități. In 2017 „ bolovanul financiar” atârnat de gâtul acestuia devine din ce in ce mai greu. „As vrea sa se cunoasca faptul ca, in iunie 2016, cand am preluat mandatul de primar, acest spital de prima importanta pentru Barlad era în colaps. Informatiile despre unitate imi parveneau greu, asa ca am incercat pe toate caile sa aflu situatia reala.

Ca sa fie clar, pe 15 februarie 2017, printr-o adresa, cei de la spital ne comunicau ca se afla situatia de a nu mai putea presta servicii medicale, după ce, pe 7 februarie, ne înstiintasera despre situația economico-financiara. Se spunea ca valoarea contractata lunar de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui este de 5.949.909 lei, din care 5.795.135 de lei reprezinta cheltuieli de personal, iar 154.777 de lei sunt pentru serviciile medicale. Ne spuneau ca pentru functionarea  normala a spitalului ar fi necesara suma de 7.645.282 de lei in fiecare luna. Rezulta o diferenta de 1.695.372 de lei pe care spitalul nu o are. Ce puteau face primarul si Consiliul Local în aceasta situatie? Orice om de buna credinta se poate gandi ca, dacă nu venim in sprijinul spitalului, aceasta unitate se va declasifica, se vor micsora numarul de sectii si personalul, cu implicatii directe asupra salarizarii. a declarat Boros in cadrul unei conferințe de presa . Fostul manager spune ca, la 30 aprilie 2017, spitalul barladean are o datorie de 8.069.482 de lei. Aceasta nu a izvorat din vara lui 2016, cand am preluat mandatul de primar, ci vine de undeva din urma, asa ca riscam sa se acumuleze si alte datorii, prin penalitati. Ne-am deplasat la Ministerul Sanatatii pentru a cere sprijin, insa ni s-a răspuns ca este un spital municipal, aflat în subordinea autoritatilor locale, asa ca noi trebuie sa-l gestionam. Si la Prefectura Vaslui am avut aceleasi discutii, concluzia fiind ca spitalul trebuie sa fie administrat de Consiliul Local și numai pe anumite aspecte, si de guvern.

Tot in acea analiza se spunea ca 41% din datorie, adica 3.600.910 lei, este către SC AXA SERV SRL Barlad, SC MEDIA CLASS SRL Barlad și AXA DESIGN SRL Barlad, iar eu am ramas surprins pentru ca in adresele pe care le primeam niciodata nu mi s-a spus despre ele. Asa se face ca spitalul s-a transformat dintr-o institutie publica într-o institutie captiva. In situatia in care nu-si plateste datoriile pe care le inregistreaza, oricare dintre debitori poate sa-i blocheze conturile. Am considerat ca este in interesul barladenilor, si nu numai, sa intervenim, iar aceasta institutie a primit sume de la bugetul local si in 2016, si in 2017. Numai in acest an s-au alocat 1,8 milioane de lei pentru plata utilitatilor spitalului”, a declarat Boros in cadrul unei conferințe de presa. Așadar , situatia este complicata iar forurile competente sunt nepregatite! Dacă institutia sanitara are datorii către Dobrovolschi reprezentând 41 la suta, restul de 59 la suta la cine sunt? Cum a ajuns sa aibă aceste datorii in conditiile in care ministrul  Sănătății, Voiculescu a făcut plata arieratelor la sfarsitul anului 2016. De ce pamanturile, padurile si tot ce a primit prin donatie nu sunt folosite? Sa fie date in arenda  pentru a produce niste banuti? Intrebari care nu au primit răspuns.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img