joi, 28 martie, 2024

Statele UE vor primi ajutor de la Fondul de solidaritate pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul European va adopta joi, în sesiune plenară extraordinară, o propunere a Comisiei Europene de a se permite statelor membre să solicite asistenţă financiară de la Fondul de solidaritate al UE în lupta împotriva COVID-19, informează un comunicat al PE dat marţi publicităţii potrivit Agerpres.

Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri luate de Bruxelles pentru mobilizarea tuturor resurselor bugetare existente pentru a ajuta ţările UE să facă faţă pandemiei COVID-19. Comisia propune extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate pentru a adăuga crizele majore de sănătate publică la situaţiile de urgenţă naturale acoperite iniţial.

Cele mai afectate state membre ar trebui să obţină acces la asistenţă financiară de până la 800 de milioane de euro în 2020. Susţinerea financiară va fi decisă de la caz la caz.

Fondul de solidaritate al UE a fost creat ca reacţie la inundaţiile grave din Europa Centrală în 2002. Principalul obiectiv al fondului este de a oferi asistenţă financiară statelor membre UE care se confruntă cu dezastre naturale. În conformitate cu normele actuale, Fondul de solidaritate al UE poate sprijini doar redresarea după dezastre precum inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secete. Urgenţele de sănătate publică, cum ar fi COVID-19, nu intră în sfera de competenţă a acestui fond.

În conformitate cu noile reguli, operaţiunile publice de urgenţă şi redresare, precum restabilirea infrastructurilor, curăţarea zonelor şi asigurarea cazării temporare pentru oameni rămân eligibile pentru finanţare. Normele urmează să fie extinse la asistenţa populaţiei în caz de crize de sănătate şi vor acoperi măsurile de combatere a răspândirii bolilor infecţioase.

Între anii 2002 şi 2018, Fondul de Solidaritate al UE a fost mobilizat de 87 de ori pentru a sprijini redresarea şi revenirea rapidă la condiţii normale.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat săptămâna trecută convocarea pentru 26 martie a unei sesiuni plenare extraordinare de o zi a legislativului european pentru aprobarea unor măsuri europene împotriva pandemiei COVID-19. Această sesiune, care înlocuieşte minisesiunea planificată pentru 1-2 aprilie, a fost decisă în urma unei videoconferinte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img