sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Statistica exploziva pe DE 581

Distribuie:

Publicat:

Drumul European 581 care face legatura cu Vama Albita, este un real pericol pentru cei care circula si nu numai. Tot mai multe accidente cu masini care transporta materiale explozibile se petrec pe soselele din Vaslui, implicit pe DE 581.

Rata accidentelor de acest fel si cu diferite materiale cu risc de explozie a crescut in ultimii ani pe DE581.

In ultima zi a lunii mai, o cisterna incarcata cu 25 de tone de motorina s-a rasturnat in satul Cretesti, soferul autotrenului pierzandu-si viata. Interventia, una extrem de dificila si riscanta, a echipajelor ISU si SMURD, a durat aproximativ doua ore. Tot combustibilul a curs pe sosea, existand astfel un risc iminet de explozie.

Si anul trecut, tot in luna mai, o cisterna incarcata cu aceeasi cantitate de motorina, s-a rasturnat in localitatea Valea Grecului, in timp ce se deplasa spre Republica Moldova, cu iesire la Vama Albita. Si acolo s-a pierdut o cantitate destul de mare de motorina, lucru care a ridicat gradul de risc de explozie. 

Mai apoi, in luna decembrie a aceluiasi an, o a treia cisterna incarcata cu 27 de tone de motorina, s-a rasturnat in zona localitatii Chersacosu,  la fel, cu risc de explozie din pricina scurgerilor. Soferul a pierdut controlul volanului intr-o curba semnalizata ca fiind deosebit de periculoasa, din pricina neadaptarii vitezei la conditiile meteo. 

Un real pericol a reprezentat la fel, rasturnarea unei cisterne incarcata cu 27 de tone de benzina, in luna noiembrie a anului 2014, la fel pe raza comunei Cretesti. Opt autospeciale de pompieri au intervenit pentru a indeparta pericolul unei explozii. La fel, soferul a intrat cu viteza intr-o curba.

Si anul 2012 a fost marcat de un astfel de eveniment. Reamintim ca un tir incarcat cu 24 de tone de azotat de amoniu s-a rasturnat in dreptul comunei Padureni. Daca azotatul de amoniu intra in contact cu combustibilul sau daca se producea un incendiu, si acolo pericolul de explozie era extrem de ridicat. 

Si in anul 2010, in apropierea sarbatorilor de Craciun, o cisterna incarcata cu butan-propan, s-a rasturnat in sant pe ruta Vaslui-Iasi DN 24, la doar cativa kilometri de locuinte. 

Oboseala, graba, viteza,neatentia, telefonul mobil, sunt doar cativa din factorii care duc la astfel de incidente. DE581 s-a transformat intr-un real pericol, iar majoritatea soferilor care conduc astfel de autoutilitare, cu cetatenie moldoveneasca, continua sa conduca haotic fara sa constientizeze ca pot produce un adevarat dezastru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img