vineri, 19 aprilie, 2024

Statiunea care a ajuns ”rusinea” litoralului. Ce a gasit aici un strain: ”Nu ma mai intorc”

Distribuie:

Publicat:

Ce poate fi mai rau ca, dupa un an de munca si asteptare, sa ajungi in sfarsit la mare si sa nimeresti in plin santier? Este adevarat ca litoralul romanesc are nevoie de schimbare, insa nu poti sa le vinzi oamenilor sejururi in praf, moloz, si zgomot de utilaje. Au fost surprinse in Eforie Sud si Eforie Nord situatii care pot strica vacanta oricui.

Orasul dintre ape, Eforie, este asezat pe o fasie de pamant intre Marea Neagra si lacul Techirghiol, oferind turistilor relaxarea plajei si beneficiile namolului sapropelic. Dar Nord sau Sud, cele doua Eforii ne ofera parca toate motivele pentru a le ocoli in aceasta vara. Nordul este un imens santier dezordonat, iar Sudul iti da impresia unei statiuni parasite.

Turist: „Seara ne place foarte mult Eforie Nord, ca nu se vede mizeria, dezastrul de pe strazi. Dezolant ce se intampla. Noi putem ocoli obstacolele, dar varstnicii care vin aici pentru tratament nu vad. Sunt expusi unui pericol. Am fost in vizita si in Eforie Sud. Am inteles ca, sub aceeasi umbrela administrativa, cred ca problema este acolo. Cred ca ar trebui sa auda domnul primar. Suntem romani si trebuie sa simtim romaneste litoralul asta."

In Eforie Nord, lucrari ample brazdeaza statiunea. Strazile care duc la plaja sunt sparte de la un capat la altul, fara trotuare in unele zone, iar nori de praf te invaluie de peste tot.

Turist strain: „Foarte urat, nu vezi cum sunt drumurile? Jegos, foarte jegos. Este foarte, foarte murdar. Imi pare rau, trebuie sa faca ceva, nu ma mai intorc aici, probabil a fost ultima data."

Statiunea este intr-un amplu proces de schimbare, cu fonduri europene. In prezent, sunt in implementare patru proiecte, de peste zece milioane de euro. Doua strazi vor fi reabilitate, lacul Belona va fi ecologizat, iar doua parcuri vor fi amenajate de la zero.

Lucrarile au inceput in primavara si au fost oprite, in iunie, odata cu venirea turistilor. In urma cu o luna, echipa „Inspectorul PRO” a stat de vorba cu primarul Robert Serban.

Robert Serban, primar: „Pana pe 20 iunie va fi circulabil.”

Reporter: „Se lucreaza?”

Primar: „Este o finantare europeana. Nu pot opri lucrarile."

Reporter: „Circulabil la nivel de…?"

Robert Serban: „Sper sa putem pune primul strat de uzura."

Si cu sperantele am ramas…20 iunie a trecut demult, dar bulevardul care face legatura intre oras si plaja a ramas la nivel de piatra si pamant, devenind o provocare pentru soferi si un risc pentru masini.

Robert Serban: „Singurul motiv care va impiedica este foarte greu sa le evacuam este circulabil. Am putea incerca sa discutam cu constructorul. Am discutat si inainte, dar volumul mare de turisti nu ne mai permite sa continuam lucrarile."

Marcel Iftimie este seful politiei locale. Sustine pozitia domnului primar.

Marcel Iftimie, seful Politiei Locale: „Avand in vedere ca deja bulevardul este plin de masini, este foarte greu. Sa dam masinile la o parte.”

Reporter: „Asta e problema? Daca masinile s-ar muta, s-ar turna?”

Seful Politiei Locale: „Nu ai cum fizic sa le dai, nici sa vrei nu poti. Doi politisti nu poate sa faca treaba asta pe un bulevard intreg. Dar va zic, bulevardul se prezinta foarte bine."

Intelegem cu totii de ce acum Eforie Nord este un adevarat santier si ca statiunea are nevoie de aceste lucrari. Ce este de neacceptat este faptul ca administratia locala nu a luat masuri pentru a limita disconfortul resimtit de turisti.

Reporter: „Cum e cu caruciorul?”

Turist: „E nemaipomenit! Nu vedeti cum e? Slalom printre jaloane!"

Slalom printre jaloane

Pietrisul a ramas in mijlocul drumului. Dalele au fost scoase de pe trotuar si abandonate, in gramezi dezordonate, peste tot. 
Turistii se impiedica de tevi ramase in mijlocul drumului. Asta in cazul in care nu au fost pur si simplu abandonate, blocand accesul catre plaja. Nu ne mai mira ca in aceste conditii statiunea s-a umplut de caini vagabonzi…Lasam in urma acest peisaj dezolant echipa „Inspectorul PRO” a vizitat si sora din Sud.

Camelia Dontu: „Eforie Sud se afla sub aceeasi administratie locala ca Eforie Nord, dar de-a lungul anilor cele doua statiuni s-au dezvoltat in mod diferit. In timp ce, in ciuda lucrarilor, Nordul se afla in topul preferintelor turistilor, Sudul se afla in coada clasamentului – poate si pentru ca aici, in Eforie Sud plajele sunt mai inguste, locurile de cazare sunt mai putine si nici in timpul liber nu prea ai ce sa faci."

Ai impresia ca Eforie Sud este o statiune de care autoritatile locale au uitat, de-a lungul anilor, ca o au in administrare. A incremenit in timp, spre dezamagirea turistilor care vin aici de ani de zile si care au vazut cum Eforie Sud moare sub ochii lor,

Turist: „Isi bat joc de statiunea asta, pacat. De 32 de ani, vin, am adus mii de copii. Uitati-va hal de plaja, nu se poate asa ceva!”

Reporter: „In 32 de ani, s-a schimbat ceva?”

Turist: „Nimic decat aceasta alee, in rest nimic. E o statiune pe care o iubesc si multa lume o iubeste, dar lumea vine sa faca plaja! Unde? Pe bolovani, pe pietre?"

Buruieni si gunoaie sunt peste tot. Plajele sunt neingrijite, iar scarile pe care urca turistii de la malul marii pana in statiune sunt o rusine…Fiecare treapta se transforma intr-un chin pentru cei mai in varsta.

Turista: „In fiecare an vin, de 19 ani ,dar asa ceva nu mi-am imaginat…"

Turist: „De 40 ani, nu au mai facut nimic.”

Faleza a ramas a nimanui pentru ca doua institutii care ar trebui sa fie de aceeasi parte a baricadei – primaria si Apele Romane – isi disputa in instanta dreptul de proprietatea asupra zonei. Pe de alta parte, chiar daca legal primaria sustine ca nu poate face lucrari de reparatii, gunoiul ar fi putut fi strans.

Turist: „Ni se rupe sufletul ca nimeni nu face nimic…fara cuvinte…"

Fonduri europene au fost atrase si pentru Eforie Sud. Lucrarile nu au inceput inca. Autoritatile locale se mandresc cu felul in care vor arata, in viitor, cele doua Eforii si ignora prezentul pentru care zeci de mii de turisti au economisit un an intreg.

Dar si pierderile investitorilor care isi vad clientii plecand spre alte statiuni. Da, e timpul pentru schimbare pe litoralul romanesc, dar totul trebuie facut cu respect, pentru turisti. Altfel riscam sa nu se mai intoarca, la malul marii negre…

Turist: „Ne ofera Dumnezeu asa lucruri frumoase, pacat. De ce se plecam la Bulgari si greci, cand putem sa ne bucuram de ceea ce avem noi in Romania?”

Neregulile din Eforie au fost semnalate chiar de cetateni. Asa ca daca sunteti nemultumiti de conditiile primite, filmati cu telefonul mobil tot ce va strica vacanta. Asteptam pe pagina de Facebook Inspectorul Pro imaginile si sesizarile dvs. Putem schimba impreuna fata litoralului romanesc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img