vineri, 29 martie, 2024

Statul sprijina copiii si tinerii din mediul rural pentru continuarea studiilor

Distribuie:

Publicat:

Potrivit stiripesurse.ro,copiii si tinerii din mediul rural care vor sa isi continue studiile liceale si profesionale, dar nu dispun de mijloacele financiare necesare, vor fi sprijiniti financiar de catre stat, potrivit unei propuneri legislative adoptate luni,19 octombrie, de Senat cu 122 voturi pentru, fara abtineri sau voturi impotriva. Fondurile alocate vor fi utilizate pentru plata rechizitelor si a cheltuielilor de masa si cazare la internat.

„Abandonul scolar este un fenomen din ce in ce mai ingrijorator, in special in ceea ce ii priveste pe copiii si tinerii din mediul rural. Este o problema care ne preocupa, de aceea grupul PSD de la Senat a votat in unanimitate aceasta masura de sprijin extrem de direct”, a declarat senatorul Gabriela Firea. Aceasta a adaugat ca Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste abandonul scolar, cu peste 270.000 minori care au renuntat la invatatura. Cei mai multi dintre cei care renunta la scoala au intre 15 si 18 ani si provin din familii sarace din mediul rural.”Problemele financiare sunt principala cauza pentru care, in fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la invatatura sunt practic obligati sa renunte la invatatura. Fie parintii nu dispun de banii necesari pentru a ii trimite la scoala – bani de haine, incaltaminte si rechizite, fie copiii sunt nevoiti sa munceasca pentru a isi intretine familia”, a afirmat senatorul Gabriela Firea.

Potrivit propunerii legislative, anual, inspectoratele scolare judetene vor selecta un numar de maxim 50 de elevi, absolventi ai clasei a IV-a, respectiv a clasei a VIII-a, de la scolile din mediul rural. Acestia isi vor continua studiile la un liceu cu clase gimnaziale si care dispune si de internat. Cheltuielile privind rechizitele, cazare si masa elevilor selectati vor fi suportate de la bugetul de stat sau alte surse. Daca obtin rezultate scolare bune, acesti elevi vor avea si dreptul de a primi bursa acordata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Selectia va avea in vedere criterii de performanta si sociale care vor fi incluse in metodologia elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Termenul de elaborare a metodologiei este de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Propunerea legislativa va fi transmisa Camerei Deputatilor in vederea dezbaterii si aprobarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img