vineri, 29 martie, 2024

Statul va deconta cate un salariu minim firmelor care vor angaja ucenici si stagiari

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a anunatat  joi, un proiect de lege prin care firmelor li se va deconta salariul minim pe economie daca incadreaza ucenici si stagiari, astfel ca un angajator daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 de euro lunar.
”Proiectul prevede ca un angajator daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 de euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestiu ucenic. Mai mult decat atat, la sfarsitul acestei calificari el se alege si cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune ca poate sa se angajeze oricand fiind deja format profesional”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la inceputul sedintei de Guvern.
Ea a precizat ca proiectul ii vizeaza si pe tinerii absolventi de studii superioare.
”La fel, anagajatorul primeste pentru ei (absolventii de studii superioare – n.r.) suma de 300 de euro lunar, cu conditia sa accepte sa-i formeze si la sfarsitul acestui ciclu de formare sa le elibereze certifiactul de stagiu”, a punctat Lia Olguta Vasilescu.
In opinia ministrului Muncii, adoptarea legii va duce la reducerea somajului, dar si la formarea unui personal calificat ”care poate oricand sa se angajeze in alta parte daca la sfarsitul acestei perioade, dupa ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul nu doreste sa il mai tina pe locul de munca”.
Vasilescu a precizat ca sumele nu vor provini de la bugetul de stat ”decat la inceput, pentru ca apoi sunt decontate din fonduri europene pe Programul Operational Capital Uman, deci impactul pe buget este nesemnificativ”.
Olguta Vasilescu a precizat ca a solicitat procedura de adoptare de urgenta, pentru fi adoptata cat mai repede de Parlament.
La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca proiectul de lege a rezultat in urma discutiilor cu investitorii romani si straini, fiind o adaptare a scolii la cerintele pietei muncii din Romania: ”Noi am inteles aceasta solicitare si venim cu acest proiect prin care decontam salariul minim pe economie pentru firmele care incadreaza ucenici si stagiari”.
Sursa: romaniatv.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img