vineri, 19 aprilie, 2024

Stefan Tomsa – domnitorul cu o poveste demna de „Cei trei muschetari”

Distribuie:

Publicat:

Stefan Tomsa – domnitorul. Stefan Tomsa a fost unul din cei mai mari domnitori ai Moldovei. A devenit căpetenia oştirii voievodatului, cu rangul de hatman.

Și-a ucis domnitorul, pe Despot Voda căruia îi jurase credinţă. Era considerat de către monarhii Europei drept uzurpator. Regele Poloniei nu a avut nici un fel de remuşcare atunci când a cedat presiunilor turcilor şi l-a decapitat pe hatmanul refugiat la Liov.

Ştefan Tomsa a ajuns hatman al Moldovei într-o perioadă tulbure, în care principatul românesc experimenta o dependentă tot mai accentuată de Imperiul Otoman.

Pe tronul Moldovei ajunsese un condorier de origine greacă, Despot Voda. Educat în Occident, acesta a încercat să introducă reforma protestantă în Moldova. După ce l-a înlăturat de la domnie pe Alexandru Lapusneanul. Politica religioasă a domnitorului a provocat, în anul 1563, o răscoală a boierilor.

Stefan Tomsa – domnitorul

Domnitorul Moldovei a sfârşit decapitat în Polonia. În fruntea ei s-a aşezat hatmanul Ştefan Tomsa, care şi-a trădat domnitorul, pentru că râvnea el însuşi la tronul Moldovei.

Armata l-a părăsit pe Despot Vodă, iar Ştefan Tomsa a împresurat, în mai 1563, cetatea Suceava, unde se refugiase Despot Vodă, împreună cu mercenarii care rămăseseră în solda să.

După un asediu de trei luni, lefegiii l-au părăsit pe aventurierul grec şi i s-au predat lui Ştefan Tomsa. Despot Voda a pus în scena un mic spectacol. Potrivit cronicarului Grigore Ureche, el şi-a îmbrăcat veşmintele de ceremonie, inspirate de costumele împăraţilor bizantini.

Cu hainele ţesute în aur şi cu mare fala, el a ieşit din cetate şi i s-a închinat lui Ştefan Tomsa. El miza pe sentimentele cavalereşti ale răsculatului. Însă spectacolul nu l-a impresionat pe hatmanul care fusese ales domn.

Ştefan Tomsa i-a reproşat lui Despot Voda nelegiuirile şi l-a ucis cu buzduganul de voievod. Însă Ştefan Tomsa nu a avut noroc. Imediat, au început să apară pretendenţi la tronul Moldovei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img