vineri, 29 martie, 2024

Stop cardiac: care sunt cauzele si cum se actioneaza pentru a ne salva viata

Distribuie:

Publicat:

Stopul cardio-respirator poate sa apara la oricine, insa este important sa stii ca acordarea primului ajutor are un rol esential si creste sansele de supravietuire.

Moartea subita a fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng care a facut stop cardio-respirator a socat intreaga tara. Pe 6 mai, fotbalistul de 26 de ani s-a prabusit pe teren in timpul meciului dintre Dinamo si FC Viitorul Constanta. Medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca au incercat sa-l salveze mai bine de o ora, insa fotbalistul nu a reactionat la manevrele de resuscitare.

In urma autopsiei efectuate s-a constatat ca jucatorul dinamovist avea o problema la inima. “Am constatat inima mai mare si pentru un sportiv. (…) Aceasta hipertrofie predispune la tulburari de ritm si stop cardiac. A avut o problema cardiaca — aceasta a fost cauza decesului”, a declarat pentru Agerpres medicul legist Abdo Salem, potrivit eva.ro.

Deoarece stopul cardio-respirator este asociat cu moartea subita, este foarte important sa-i cunosti cauzele si sa stii ca prin acordarea primului ajutor intr-un mod corect se poate salva viata persoanei afectate. Stopul cardiac sau stopul cardio-respirator atunci cand inima nu mai functioneaza, persoana afectata nu mai respira, este de multe ori in stare de inconstienta si nu raspunde la stimuli.

De la momentul constatarii acestor semne clinice, masurile de resuscitare trebuie incepute imediat, deoarece maresc foarte mult sansele de supravietuire. Inainte de a incepe manevrele de resuscitare trebuie sa suni la 112!

Eliberarea cailor respiratorii daca este cazul si compresiile toracice care se fac in jumatatea sternului (30 de compresii urmate de doua respiratii) pot salva viata pacientului pana la sosirea ajutorului calificat pentru ca vor facilita circulatia sangelui in organism. Vezi la finalul materialului un video explicativ cu manevrele de resuscitare!

Potrivit specialistilor, cauzele pot sa fie numeroase, insa printre cele mai frecvente se numara o tulburare de ritm cardiac majora si care se manifesta prin batai foarte rapide ale inimii.

De asemenea, o alta cauza mai des intalnita a stopului cardiac este infarctul miocardic acut, adica acea afectiune in care artera principala care hraneste muschiul inimii cu sange (miocardul) este inchisa brusc de un cheag de sange. Printre cauzele principale ale aparitiei infarctului se numara consumul de tutun, alcoolul, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si mostenirea genetica.

Potrivit specialistilor, rata de supravietuire in cazul unui stop cardio-respirator este de doar 10%, chiar si in conditiile in care s-a actionat rapid asupra problemei si persoana afectata a ajuns repede la spital.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img