vineri, 29 martie, 2024

STUDIU. Fructe si legume care pot creste masa musculara cu pana la 30%

Distribuie:

Publicat:

Muschii slabesc cu varsta, dar potrivit unui studiu, oamenii de stiinta par sa fi gasit solutia pentru regenerarea puterii persoanelor in varsta pana la nivelul aceleia a unor adulti tineri. Cercetatorii Universitatii din Iowa au gasit un compus in rosii si mere care poate dezactiva o proteina responsabila cu imbatranirea muschilor. Studiul publicat in Journal of Biological Chemistry poate duce la dezvoltarea unei linii noi de suplimente si medicamente pentru tratarea muschilor slabiti.

“Multi dintre noi stim din proprie experienta ca slabiciunea si atrofierea muschilor sunt probleme destul de mari pe parcurs ce imbatranim”, a spus co-autorul studiului – Dr. Christopher Adams, profesor de medicina interna al Universitatii din Iowa intr-un comunicat de presa.

Aceste probleme au un impact major asupra calitatii vietii noastre si a sanatatii. Pe parcurs ce oamenii imbatranesc inevitabil, iar masa muschilor lor scade, acestia pot experimenta slabiciunea si scaderea fortei. Aceasta din urma interfereaza cu abilitatea lor de a fi activi fizic, ceea ce duce la o si mai mare pierdere a fortei muschilor.

Fructele, pe de alta parte, pot preveni acest lucru. Adams si colegii lui au descoperit ca acidul ursolic din coaja merelor si compusii tomatidinici din coaja tomatelor verzi pot preveni atrofierea muschilor – pierderea masei musculare datorata procesului natural de imbatranire – dezactivand proteina ATF4.

Potrivit studiilor, aceasta proteina schimba formarea genelor vazute de obicei in irosirea muschilor la persoanele mai in varsta. Iar cercetatorii cred ca dezactivarea acestora poate opri procesul ciclic de atrofiere a muschilor datorata imbatranirii, cu totul.

Echipa de cercetatori a facut aceasta descoperire in timp de examina cum afecteaza compusii fructelor soarecii care experimenteaza atrofierea. Timp de doua luni, soarecii au avut o dieta ce continea variat acidul ursolic sau tomatidina. Cand cercetatorii au masurat mai tarziu masa muschilor, au observat ca ambii compusi au influentat cresterea masei musculare cu 10% si forta musculara cu 30%, echivalentul unui soarece adult tanar. In concluzie, soarecii cu lipsa de ATF4 erau imuni la efectele imbatranirii.

Potrivit WebMD, muschii continua ca creasca mai mari si mai puternici de la nastere pana la varsta de 30 de ani; oamenii pot pierde intre 3 ti 5% din masa mutchilor la fiecare 10 ani de la aniversarea a 30 de ani. Dupa varsta de 75 de ani, atrofierea tinde sa se accelereze.

Cercetatorii planuiesc sa continuie investigatiile in teste clinice umane, ceea ce pot duce la dezvoltarea unor noi suplimente si medicamente pentru intarirea muschilor.

sursa: Medical Daily

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img