vineri, 19 aprilie, 2024

Studiu RE/MAX: Cum arata casa ideala pentru un european – are 5 camere si peste 130 de metri patrati

Distribuie:

Publicat:

Potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de RE/MAX Europe, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, casa ideala pentru un european trebuie sa aiba cel putin 5 camere, fara a lua in calcul baia, bucataria si holurile, si o suprafata medie de circa 131 de metri patrati.

Cu toate acestea, analiza RE/MAX Europa arata o diferenta foarte mare intre ceea ce reprezinta o locuinta ideala pentru fiecare din cele 16 tari analizate. Astfel, portughezii cred ca ar avea nevoie de un spatiu de 211 metri patrati, in timp ce turcii considera ca 164 de metri patrati le-ar fi suficienti. In acelasi timp, britanicii sunt cel mai putin pretentiosi si s-ar simti confortabil chiar si intr-o locuinta de 80 de metri patrati.

„Chiar daca Romania nu a fost inclusa in analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arata ca un roman considera suficienta o locuinta cu trei camere, de cca. 75 metri patrati”, a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.

Dincolo de suprafata locuintei, studiul RE/MAX Europa a identificat alte cinci facilitati pe care o locuinta trebuie sa le aiba. Astfel, pentru 59% dintre europeni este foarte important ca in locuinta sa existe o camera de relaxare, unde nimeni sa nu ii deranjeze. in acelasi timp, 58% din cei chestionati sunt de parere ca existenta unui loc de parcare este foarte important, iar pentru 52% proximtitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesara. 50% dintre europeni isi doresc o locuinta cu balcon, iar 44% sunt atenti, atunci cand aleg o locuinta, la distanta acesteia fata de statiile mijloacelor de transport in comun.

„In Romania, analiza noastra a aratat ca, de asemenea, romanii isi doresc toate aceste facilitati si tin cont de ele atunca cand aleg o locuinta. Ceea ce face diferenta este ca romanii nu pun asa mare accent ca restul europenilor pe existenta unui spatiu de relaxare, unde sa se poata retrage, in propria casa”, a mai spus Razvan Cuc.

Analiza realizata de RE/MAX Europa mai arata ca, in acest moment, cca. 61% dintre europeni detin propria locuinta. Dintre acestia, 25% sunt proprietarii unui apartament, iar 36% au optat pentru o casa.

Raportat la fiecare tara luata in calcul, britanicii si olandezii sunt cei care conduc in topul europenilor ce detin o locuinta. In aceste tari, 50% din locuitori au propria lor casa. in Turcia si Spania insa, majoritatea celor care detin o locuinta au optat pentru un apartament. La polul opus se afla Austria, Germania si Elvetia, unde majoritatea locuitorilor prefera sa inchirieze o locuinta.

in ceea ce priveste ceea ce isi doresc, 75% dintre europeni ar prefera sa locuiasca in propria casa, in timp ce 16% ar alege sa locuiasca in propriul apartament. De asemenea, exista si un procent de 8% dintre europeni care si-ar dori sa locuiasca intr-o locuinta inchiriata. „In Romania, cel mai probabil majoritatea persoanelor isi doresc sa detina propria locuinta, cu toate ca numarul celor care aleg o chirie, in mediul urban, este foarte ridicat. insa, ca urmare a crizei din anii trecuti, romanii au devenit mai cumpatati si, in ultimii ani, au luat mai greu decizia unei achizitii”, a mai spus Razvan Cuc.

Studiul RE/MAX Europa a aratat ca, in Europa, “portretul – robot” al proprietarului de locuinta este barbat (51%), cu varsta intre 40 si 49 de ani, ce activeaza in zona urbana (35%). In ceea ce priveste profilul celor care aleg inchirierea unei locuinte, 51% sunt femei. Raportat la varsta, cei care inchiriaza au intre 20 si 29 de ani si, de cele mai multe ori, locuiesc in orase (45%).

Potrivit analizei realizate de RE/MAX Europa, unul din sase europeni detine si o a doua locuinta. Dintre acestia, 33,7% o folosesc pentru vacante, iar 23,9% pentru weekenduri. Tara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuinta este Grecia. Aici, aproape o treime din populatie detine o casa unde isi petrece vacanta. Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, si de Turcia, cu 24,8%. Prin comparatie, doar 5,4% dintre nemti au o a doua locuinta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img