marți, 16 aprilie, 2024

STUDIU. Somnul intrerupt este mai rau decat culcatul la ore tarzii

Distribuie:

Publicat:

Foarte multi oameni nu realizeaza cat de important este somnul pentru sanatatea creierului si organismului nostru. Avem nevoie de suficiente ore de somn pentru a ne ajusta rata batailor inimii, refacerea sinapselor neurologice, dar si pentru ca organismul nostru sa mai ia o pauza.

Aparent, tulburarile de somn nu apar atunci cand dormi putin, ci atunci cand somnul este intrerupt. Nu conteaza ca dormi opt ore pe noapte daca in acel timp te-ai trezit de cateva ori.

Un studiu realizat de Johns Hopkins Medicine a constatat ca este mai bine sa dormi mai putine ore dar continuu, decat sa ai un somn intrerupt pe perioade mai lungi. Nu numai ca te vei simti mai putin odihnit, dar sunt sanse mai mari sa fiti irascibil.
Cercetatorii au studiat 62 de barbati si femei, pentru trei nopti si i-au supus la tot felul de teste: trezire fortata, culcatul la ore tarzii si intreruperea somnului.

“Atunci cand somnul este intrerupt in timpul noptii, nu mai ai oportunitatea de a progresa prin stadiile de somn astfel incat sa ajungi la un somn cu unde lente- care este cheia unui somn odihnitor”, sustine Patrick Finan, autorul acestui studiu.

Efectele somnului mai sarac in numar de ore nu sunt atat de grave, insa trebuie sa tinem minte ca trezitul de mai multe ori in timpul somnului ar putea avea efecte secundare mult mai neplacute.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img