marți, 23 aprilie, 2024

Sunt analfabeți, nu vor să meargă la școală, dar cer venitul minim. Cat ne costă asistații social

Distribuie:

Publicat:

Situaţie îngrijorătoare la Buzău, unde mai bine de 40% din cei 13.000 de beneficiari de venit minim garantat nu se pot angaja pentru că nu ştiu să scrie şi să citească.

Grav este că analfabeţii nu se duc nici măcar la cursurile special pregătite pentru a descoperi literele şi cifrele. Când vine ziua în care trebuie să semneze documentele prin care primesc banii, cei mai mulţi dintre beneficiari trag câteva linii cu pixul.

Deşi are 60 de ani şi se apropie de vârsta pensiei, Maria nu a lucrat niciodată şi a trăit doar din ajutorul social. Ca să poată primi venitul minim garantat, femeia vine de două ori pe an la AJOFM pentru o viză. Cum nu ştie să citească ori să socotească şi abia îşi scrie numele, celor de aici le este imposibil să îi găsească un loc de muncă.

În aceeaşi situaţie, numai în Buzău sunt peste 5 mii de asistaţi sociali, adică 40% din totalul lor.

Ca să vină în ajutorul acestor oameni, statul le oferă posibilitatea să termine 8 clase într-un timp mai scurt, în şcoli speciale, pentru ca apoi să se poată înscrie la cursuri de calificare şi ulterior să se poată angaja.

Mulţi asistaţi social renunţă la ajutoare dacă trebuie să lucreze. “Eu nu sunt de muncă”

Cristian Moise, consilier AJOFM Buzău: ”Îi îndrumam către şcoli pentru a-şi termina studiile, dar ne lovim de un refuz categoric, motivele invocate fiind lipsa banilor, distanţa mare, nu ştiu să scrie şi să citească, dar nu ar fi un motiv.”

Ionel Țociu, director AJOFM Buzău: “Semnează cu degetul, deci nu au niciun fel de clasă. Este foarte greu de lucrat cu aceste persoane, pentru că lor nu le trebuie formare profesională, care este foarte necesară, le trebuie cursuri de alfabetizare.”

Potrivit Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială, în noiembrie anul trecut, în România existau peste 200.000 de beneficiari ai venitului minim garnatat. Lunar, pentru aceştia, statul plăteşte mai bine de 60 de milioane de lei.

Dintre beneficiarii de ajutoare sociale, 36 la sută sunt analfabeţi. Procentul nu ar trebui să mire pe nimeni în condiţiile în care România este este pe locul trei în Europa, după Spania şi Portugalia, la capitolul abandon şcolar.

 

sursa: stirileprotv.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img