vineri, 19 aprilie, 2024

Superstitii de Sfanta Maria. Ce este interzis sa faci in aceasta zi sfanta

Distribuie:

Publicat:

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria. In ziua de 15 august, se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie, si se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerandu-se ca apoi sunt pentru pentru vindecarea bolilor. Munca in gospodarie sau tunsul parului fac parte din seria de superstitii de Sfanta Maria, care nu trebuie ignorate.

In seara dinaintea sarbatorii se savarsesc in toate bisericile Vecernia cu Litie si chiar Privegherea intreaga, adica si slujba Utreniei, urmata de cantarea Pohodul Maicii Domnului. Sarbatoarea a fost precedata de doua saptamani de post aspru. Principala sarbatoare a Sfintei Maria, din 15 august, se numeste oficial in biserica romano-catolica “Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar in bisericile ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”.

Este interzis scaldatul in ape curgatoare

Intre cele doua sarbatori dedicate Sfintei Maria – 15 august si 8 septembrie, cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului – este timpul prielnic semanarii graului. Mai multe lacasuri de cult din tara care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului isi serbeaza inca de vineri (14 august) hramul. Sarbatoarea vine si cu o serie de superstitii de Sfanta Maria, care ar fi bine sa nu fie trecute cu vederea. De acum incolo, este interzis scaldatul in apele curgatoare caci se crede ca raurile au fost spurcate de cerb. Tot odata cu 15 august si cu apropierea toamnei, traditia populara ne invata ca este bine sa nu mai dormim afara sau pe prispa.

Nu este bine sa muncesti in gospodarie sau pe camp

O superstitie din batrani ne spune ca este interzis a aprinde focul in soba sau in vatra cu doua zile inaintea sarbatorii caci astfel vei atrage intamplari nefericite asupra ta. Fiindca nu este bine sa faci treburi in gospodarie sau pe camp, cei care nu respecta aceasta regula nescrisa risca sa aiba paguba la recolte, iar vitele sa li se imbolnaveasca. In cazul in care se intampla ca in apropierea acestei sarbatori sa infloreasca trandafirii, acest lucru este interpretat in traditia populara drept semn ca ne asteapta o toamna lunga si frumoasa.

Evitati sa va tundeti parul!

O superstitie straveche ne arata ca nu este bine sa ne tundem parul in aceasta zi sau sa il aruncam la gunoi. De asemenea, este de evitat mersul inapoi. Se spune ca acesta este un obicei care o o intristeaza pe Maica Domnului si o face sa lacrimeze.

Femeile insarcinate trebuie sa fie atente si ele foarte atente la felul in care isi petrec sfanta sarbatoare. Lor le este interzis sa faca treburi in gospodarie sau sa gateasca la foc aprins daca isi doresc o sarcina usoara, fara dureri si probleme, si sa aiba un prunc sanatos. In caz contrar, nerespectand aceste restrictii, risca sa intineze sarbatoarea, atragand asupra lor mania divina, necazurile sau chiar mania focului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img