sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Suprahidratarea sau consumul excesiv de apa poate fi mortal

Distribuie:

Publicat:

Consumul unei cantitati suficiente de apa este important. Fiecare celula din corpul nostru are nevoie de acest lichid pentru a functiona. Atunci cand nu consumi suficienta apa te poti deshidrata, iar cazurile severe de deshidratare pot duce la afectiuni grave. Insa exista si suprahidratarea ce poate avea, de asemenea, consecinte grave.

In 2007, de exemplu, o femeie de 28 de ani a murit la cateva ore dupa ce a participat la un concurs radio in care trebuia sa consume cat de multa apa putea. Conform descopera.ro, care citeaza Business Insider, medicii au descoperit dovezi ale „mortii in urma intoxicarii cu apa”. 

Vestea buna este ca suprahidratarea este rara in cazul persoanelor sanatoase, afirma Marie Spano, specialista in nutritie. Conform specialistilor, consumul excesiv de apa duce la un nivel extrem de scazut de sodiu. „Excesul de apa din corp duce la inflamarea celulelor si aparitia hiponatremiei (nivelul scazut de sodiu din sange). Acest lucru este periculos si poate provoca moartea”, a declarat Spano. 

Corpul uman necesita sodium pentru a functiona. Acesta este important pentru mentinerea tensiunii arteriale si la functionarea corecta a nervilor, muschilor si a altor tesuturi. 

Hiperhidratarea este mai comuna in cazul persoanelor care fac exercitii fizice pentru o lunga perioada de timp. „Persoanele cu afectiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului au un risc crescut de suprahidratare. De asemenea, aceasta apare mult mai frecvent la persoanele ce consuma doar apa sau apa cu un nivel scazut de sodiu ce participa la evenimente sportive de anduranta. Este una dintre cele mai comune situatii, atunci cand persoanele fac mult efort fizic nu isi dau seama cat de multa apa consuma”, a declarat Spano.

In cazul in care se produce o suprahidratare severa, ce poate duce la hiponatremie, printre simptome se numara: ameteala, somnolenta, oboseala, iritabilitate, slabiciune musculara, crampe, spasme, convulsii si coma. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img