vineri, 19 aprilie, 2024

Surpriza in Republica Moldova! Igor Dodon pierde teren! Cine are sanse reale de a castiga Primaria din Chisinau

Distribuie:

Publicat:

Marea surpriza politicii moldovenesti, conform ultimul sondaj IMAS, este Silvia Radu proaspata primarita interimara a Chisinaului. Ea vine dupa mandatele dezastruoase ale lui Chirtoaca si mosteneste un oras cu strazi si trotuare stricate, partial sufocat de mirosul gropii de gunoi. Se pare ca actiunile de pana acum au creat un contrast placut. Un rol a avut, probabil, si vizita la Bucuresti. Aceasta este importanta atat simbolic cat si prin promisiunile substantiale facute de Gabriela Firea.

Silvia Radu are in acest moment o evaluare pozitiva de 34,8% la nivel national. In contextul alegerilor locale care se apropie (20 mai) Silvia Radu este deja pozitionata favorabil putand continua traseul ascendent pana la a deveni primar ales al orasului.

Numarul doi in acelasi sondaj, la o distanta din ce in ce mai mica de Igor Dodon, este Pavel Filip (36,3%). Acesta provine din Partidul Democrat (de guvernare) dar are o alura mai tehnocratica. Un Stolojan al Republicii Moldova, daca doriti. Filip s-a afirmat oferind imaginea unei guvernari decente (dupa standardele moldovenesti) in contrast cu haosul care l-a precedat. Maia Sandu (32,6%) a beneficiat de alegerea de a nu se apropia de Dodon lasandu-l in urma pe Andrei Nastase. PD capitalizeaza incet-incet rezultatele guvernarii si, de unde odata aparea la limita pragului electoral, acuma este cot la cot cu PAS. Asta inseamna nu doar ca o guvernare anti-Dodon va trebui sa includa PD dar si ca, daca trendul se mentine, PD ar putea cere conducerea coalitiei de guvernare cu cifrele pe masa.

Este drept ca electoratul moldovenesc ne apare a fi volatil si fara busola. Dar volatilitatea asta avantajeaza pe cei ce ofera ceva in defavoarea celor ce tin discursuri. Iar PAS/PDA nu au ce oferi fiind in opozitie iar Igor Dodon pare sa fi ales calea dezbinarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img