vineri, 29 martie, 2024

Suspiciune de pesta porcina africana in judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

 

         A apărut prima suspiciune de pestă porcină africană (PPA) în județul Vaslui, după ce reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe de la cadavrul unui porc mistreț, descoperit într-un lan de grâu pe raza localității Cârja-Murgeni.

         Pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. 

         Un program de măsuri privind suspiciunea de PPA de la Cârja a fost aprobat marţi de către Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) întrunit de către prefectul Eduard-Andrei POPICA, la sediul Instituției Prefectului-județul Vaslui.

       Printre măsurile luate, amintim de instituirea de filtre pentru dezinfecție, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN 24A Cârja-Murgeni (intersecție) și la ieșirea din localitatea Rânzești, începând cu data de 23 iulie 2019, ora 20.00, până la data de 30 iulie 2019, cu posibilitatea menținerii acestora în cazul aparitiei unor focare.

        De asemenea, vor fi organizate vânători la pândă, fără gonaci și câini de vânătoare, pentru întregul efectiv de mistreti aflați în zona afectată, dar și a zonelor de vânătoare învecinate.

         Este interzisă deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice din localitățile județului Vaslui, aflate în zona de supraveghere a focarului, respectiv localitatea Cârja, orașul Murgeni, comunele Blăgești, Fălciu, Epureni (se vor distribui materiale pentru informarea cetățenilor), cu excepția faptului când este avizată de DSVSA Vaslui.

        Nici un animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare sanitară veterinară.

        DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanții IPJ Vaslui vor efectua controale în trafic și în târgurile de animale, pentru a verifica dacă restrictiile cu privire la circulatia porcinelor sunt respectate.

       Gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația să supravegheze cât mai riguros starea de sănătate a efectivelor de mistreți și să notifice către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui existența oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate și afluirea în cel mai scurt timp către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor  Vaslui.

         DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea populaţiei pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi şi subliniază că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunţat imediat. 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img