vineri, 19 aprilie, 2024

Tabelul combinarii corecte a alimentelor

Distribuie:

Publicat:

Pentru a avea o digestie corecta, alimentele trebuie asociate la aceeasi masa in functie de compozitia lor in nutrienti, proteine, grasimi, glucide, aciditate. Afla ce presupune combinarea corecta a alimentelor.

Modul in care combinam corect alimentele trebuie sa se bazeze pe cateva principii de baza. Legumele bogate in vitamine, minerale, antioxidanti precum salata verde, varza, fasolea verde, morcovul, ceapa, usturoiul se asociaza bine cu alimente proteice (carne, oua, peste). Exceptie fac legumele bogate in amidon, de exemplu cartoful, care nu vor fi combinate cu proteine de origine animala.

Leguminoasele (mazare, fasole uscata, soia, mazare, naut, linte) pot fi combinate cu amidonoase (faina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), impreuna crescand valoarea biologica a proteinelor. O alta combinare corecta a alimentelor este cea a grasimilor cu verdeturi, deoarece sarurile minerale usureaza descompunerea grasimilor. Laptele avand o compozitie particulara este greu de asociat cu alte alimente. Laptele nu ar trebui adaugat in cafea, pentru ca prelungeste durata de digestie a acesteia.

Fructele se vor consuma intotdeauna intre mese, separat de alte alimente, in felul acesta dobandindu-se toate beneficiile pentru sanatate, iar digestia lor va fi usoara si rapida.

Stomacul nu poate digera doua alimente concentrate in acelasi timp. Orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este mancare concentrata. Aceasta regula se refera in special la alimentele bogate in proteine. In acest sens, nu se vor asocia la aceeasi masa doua surse de proteine. Spre exemplu, nu vom combina carnea, ouale si branzeturile la aceeasimasa.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img