vineri, 29 martie, 2024

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. De ce NU este bine sa dai cu MATURA in aceasta zi

Distribuie:

Publicat:

Pe data de 29 august, Biserica sarbatoreste Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. Este cunoscut in popor si sub numele de Sfantul Ioan de Toamna sau Sfantul Prooroc Inaintemergator.

Datorita predicilor sale despre pocainta si umilinta, Sfantul Ioan a fost intemnitat la porunca lui Irod. Irod, pe atunci rege al Iudeii, era suparat si ingrijorat,  de puterea profetului pe care-l banuia ca ar vrea sa-i intoarca pe oameni impotriva lui. Cum se apropia ziua de nastere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase mintile, urma sa danseze pentru el, numai ca aceasta l-a conditionat pe rege, promitandu-i sa danseze doar daca primeste in dar, pe tipsie de argint, capul profetului. 

Indeplinind dorinta concubinei sale, Irod a pus ca Sfantul Ioan sa fie decapitat. Acesta se temea ca Botezatorul ar putea invia cum, de altfel, se mai intamplase. De aceea le-a poruncit ucenicilor sa-i ingroape numai trupul undeva, in Sevastia, iar capul a fost ingropat in curtea Irodiadei, la mare adancime.

Una dintre cele mai respectate traditii este tinerea postului negru. Prin acest post, postitorii isi mantuiesc sufletul de cele mai grele pacate facute in viata.

In ziua Taierii Capului lui Ioan Botezatorul se crede ca nu e bine sa aiba loc petreceri sau alte manifestari de acest gen, fiind considerata o sarbatoare de meditatie si de indreptare a greselilor.

Tot pe data de 29 august exista superstitia ca nu este bine sa dai cu matura, deoarece zgomotul facut de aceasta ii deranjeaza pe cei morti. In schimb, spiritele celor trecuti in nefiinta pot fi imbunate daca dai de pomana saracilor.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare prevestitoare pentru Viata de Apoi, existand credinta ca Dumnezeu se releva in aceasta zi prin oamenii pe care i-a ales sa fie de dreapta Sa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img